"Frank Hendriks: "Over paprika meer te vertellen dan gemiddeld vruchtgewicht"

Ketencontrole door betrouwbare informatie

Op de Plantform bijeenkomst “Van managementinformatie naar ketencontrole” donderdagmiddag 11 november jl. in Naaldwijk waren de 50 aanwezige telers en (software)leveranciers het stellig eens: aansluiting in de keten vind je door het leveren van betrouwbare informatie én kwaliteitsproducten.

Ondernemersvereniging Plantform heeft zich afgelopen jaren gefocust op het tot stand brengen van geïntegreerde managementinformatiesystemen op potplantenkwekerijen. De vraag die telers nu bezig houdt: Op welke manier kun je met beschikbare managementinformatie verder de keten in komen met het doel een beter rendement behalen. Plantform ondersteunt haar leden om dit doel te realiseren.

Strategiedeskundige professor Fred van Eenennaam (Universiteit Neyenrode) gaf zijn visie op deze vraag. Hij ziet de marktstructuren en handelssystemen veranderen door verdere virtualisering en daardoor komt niet meer alleen het product, maar ook de bijbehorende diensten centraal te staan. ‘Doordat in alle hoeken van de wereld alles bekend is over prijs en product, wordt daar de strijd niet meer gewonnen’, aldus Van Eenennaam. Het koesteren van het transactie ‘apparaat’ is hierbij van doorslaggevend belang

Plantenhandelaar Louis Kester van Javadoplant ziet de potplantentelers in toekomst als leverancier van betrouwbare informatie en logistieke aansluiting. ‘Deze aansluiting moet gerealiseerd worden door gebruik te maken van gekoppelde informatiesystemen die vanuit het collectief worden ontwikkeld. Als teler én koper hoef je dus niet op meerdere plaatsen informatie op te halen en in te geven’.

Javadoplant hecht daarnaast sterk waarde aan kwaliteit en aanvullende productinformatie, welke via (gekoppelde) informatiesystemen is door te geven. ‘Voor de vakhandel is dit vaak belangrijker dan voor de grootschalig inkopende retail’, aldus Kester. Paprikateler Frank Hendriks kan zich daarin goed vinden. "Voor de paprika lag de focus vooral op kilo’s, waarbij tot zijn teleurstelling het er op lijkt dat smaak en kwaliteit naar de de achtergrond wordt gedrukt. Ook over een paprika is meer te vertellen dan alleen gemiddeld vruchtgewicht."

De bijeenkomst is afgesloten met enkele gezamenlijk geformuleerde speerpunten richting de toekomst:
- Focus op specialty met aanvullende diensten;
- Breng je naam verder de keten in;
- Wissel informatie uit; en
- Zorg voor een sluitend logistiek concept.

Plantform speelt een belangrijke rol in de informatievoorziening op teeltbedrijven. Naast de drie speerpunten: standaardisatie van (interne) koppelingen, implementatie van Plantform software en goed opdrachtgeverschap is de ontsluiting van informatie in de keten een volgende stap. Telers die dit gedachtgoed nastreven kunnen zich aanmelden bij Plantform via info@plantform.nl .


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.