Eén schip in plaats van 65 trailers

Spectaculair transport voor Villa Flora per binnenvaartschip

De bouwer van Villa Flora, Pellikaan bouwbedrijf BV, heeft besloten om betonnen elementen voor Villa Flora niet op 65 trailers van de fabriek (Holcon BV in Hattersheim am Main) over de weg naar de bouwplaats in Venlo te vervoeren, maar te kiezen voor transport over water.

Het binnenvaartschip, met een hele verdieping van het kasgedeelte van Villa Flora en de begane grond en eerste verdieping van het kantoorgedeelte van Villa Flora aan boord, vertrekt op zaterdag 6 november uit de haven van Hattersheim am Main en wordt op maandagavond 8 november om 20.00 uur verwacht in de Industriehaven van Venlo (Ankerkade/Tjalkkade). Het lossen van de portalen, die in gewicht variëren van 14 ton tot 50 ton, start op dinsdagochtend 9 november om 10.00 uur. De elementen met een maximumlengte van ongeveer 13 meter bij een maximumbreedte van 5.20 meter, worden vanaf de haven vervolgens met trailers naar de bouwplaats op het Floriadeterrein vervoerd.

Vervoer over water blijkt schot in de roos

Projectmanager Rob Verwater van Pellikaan over de grote voordelen van het transport over water: "Onze opdrachtgever Regio Venlo hecht grote waarde aan duurzaamheid. Zo wordt de Floriade volgens de uitgangspunten van Cradle to Cradle ontwikkeld. En Villa Flora, een van de beeldbepalende gebouwen tijdens de Floriade in 2012, moet het duurzaamste kantoor van Nederland worden. Dan word je als bouwer constant uitgedaagd om bij het productieproces na te denken over duurzame oplossingen. Zo kwamen we voor het vervoer van de betonnen prefab elementen terecht bij vervoer over water. Toen we dat verder onderzochten, bleken de voordelen legio", aldus Verwater.

"Hadden we voor vervoer over de weg gekozen, dan waren er in totaal 65 grote trailers nodig geweest voor een rit van meer dan 280 kilometer op de Duitse Autobaan. Je kunt dan te maken krijgen met files en andere logistieke problemen die onvermijdelijk komen kijken bij een dergelijk megaoperatie. De trailers komen dan natuurlijk nooit tegelijk aan. Nu weten we precies wanneer het totale transport aankomt in Venlo, wat bij het geplande krappe bouwschema erg belangrijk is. We vermijden op deze manier 36.000 transportkilometers over de weg. Een duurzame oplossing waar Regio Venlo erg over te spreken is! Omdat het navervoer vanaf het schip naar de bouwplaats maar enkele kilometers betreft, kunnen we de aankomst van de trailers op de bouwplaats zeer nauwkeurig plannen, wat natuurlijk perfect is. En wat bepaald niet onbelangrijk is, de kosten van vervoer per schip blijken slechts een derde van vervoer over de weg te bedragen".

Villa Flora vormt het brandpunt van het nieuwe elan van regio Venlo. Dit groenste gebouw van Nederland zet niet alleen regio Venlo op de kaart, maar ook de bedrijven die zich vestigen in deze duurzaamheidsicoon. Naast het Innova-complex, dat vanwege zijn hoogte meteen in het oog springt, is ook Villa Flora een direct aan de A73 gelegen blikvanger van de eerste orde. Een imposant glazen gebouw van ruim dertig meter hoog waar de innovatie vanaf straalt. Want het transparante Villa Flora is méér dan een gebouw met een hoge icoonwaarde vanwege zijn verschijningsvorm. Met alle gecombineerde state of the art milieutechnieken is het ook een landmark van duurzaamheid en het epicentrum van de cradle-to-cradle uitgangspunten. Het zal tot in lengte van jaren de standaard voor duurzaam bouwen mee bepalen.
In het imposante gebouw zal tijdens de Wereld Tuinbouw Expo Floriade 2012 de bloemententoonstelling plaatsvinden. Aansluitend krijgt het gebouw zijn eindbestemming als kantoorgebouw op Venlo GreenPark: www.venlogreenpark.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.