Hoe zit dat met de belastingen?

Pa uit de maatschap

Vraag: Mijn vader wil na zes jaar samenwerking uit de maatschap stappen, ook al is hij nog maar vijftig. Kan ik het voortzetten zonder dat mijn vader of ik allerlei belastingen moet betalen?

Antwoord: Ja, dat kan voor een groot deel. Bij een bedrijfsoverdracht spelen de volgende belastingsoorten een rol: inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting en (eventueel) schenkbelasting en omzetbelasting.

Hoewel in beginsel voor iedere belastingsoort een aanslag kan worden opgelegd die vrij snel betaald moet worden, bestaan er uitzonderingen. Voor de inkomstenbelasting kan de betaling van de aanslag vaak worden doorgeschoven naar de (verre) toekomst. Bij overdrachtsbelasting kan een ondernemer veelal een beroep doen op een vrijstelling.

Voor de inkomsten- en schenkbelasting kan (rentedragend) uitstel van betaling worden verkregen en soms kan de aanslag zelfs worden kwijtgescholden (bijvoorbeeld bij de schenkbelasting). Uiteraard stelt de Belastingdienst aan iedere mogelijkheid strenge voorwaarden. Kom je de voorwaarden niet na, dan zul jij of je vader de belastingaanslag alsnog moeten betalen! Laat jullie dus goed voorlichten om het fiscale plaatje voor jullie beiden goed rond te krijgen.

Bron: Inge Dekker,LTO Noord Adviesin Nieuwe Oogst

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.