Tuinders Agriport nemen Energieweb in gebruik

De glastuinbouwbedrijven in Agriport A7 zijn gezamenlijk eigenaar van het energiebedrijf ECW (Energie Combinatie Wieringermeer). Onlangs heeft de ECW een nieuwe techniek in gebruik genomen wat het voor de aangesloten glastuinbouwbedrijven mogelijk maakt om binnen het netwerk elektriciteit te verhandelen. Deze techniek staat bekend onder de naam Eweb (Energieweb).

Met het Eweb zal jaarlijks een CO2-emissiereductie van minimaal 3.000 ton gerealiseerd worden. Ook leidt het tot een grote besparing op transportkosten van elektriciteit en tot minder ketelstook.

"Tarief stuurt gedrag", stelt Robert Kielstra, directeur van ECW. De nutsbedrijven hanteren nogal rigide tarieven die het niet aantrekkelijk maken elektra in te kopen. Bovendien stijgen die tarieven ook fors. Dit kan tot gevolg hebben dat de ene kweker warmte over heeft en elektra te kort en de andere kweker een WKK laat uitstaan en een ketel aanzet. "Met het Eweb willen we dit gat dichten", stelt Kielstra die overigens aangeeft dat het systeem ook voor mogelijke andere energiegebruikers en producenten op Agriport van voordeel kan zijn.

ECW beheert het particuliere energienet op Agriport en via het Eweb kunnen de paprikakwekers nu aan de belichte tomatenkwekers elektra leveren. Op deze wijze worden de transportkosten van Tennet door de aangesloten tuinders uitgespaard. ECW spendeert een groot deel van deze besparing aan de onbelichte kwekers. Zij krijgen een transportpremie om ook in de nacht, als de elektraprijzen laag zijn, elektra te leveren. Zo wordt de sparkspread voor het draaien met de WKK hoger en tevens zal dit tot gevolg hebben dat er minder met de ketel gestookt wordt.

Een 2de facet is dat het Energieweb dient als verzekeringspolis voor de belichte kwekers. Indien een eigen WKK niet beschikbaar is kan de elektra bij de buurman flexibel gecontracteerd worden voor een korte periode. Zodoende hoeft het licht dan niet uit te blijven of hoeft er niet voor een heel jaar transportkosten betaald te worden als een WKK tijdelijk niet beschikbaar is.

Het Eweb zorgt bovendien voor de bewaking van de gasinkooppiek op gebiedsniveau. Het Eweb is in samenwerking met Westland Infra ontwikkeld die het systeem ook bij andere particuliere netten wil implementeren. Het Eweb bestaat uit een webportal voor het maken van de deals en schakelboxen bij de kwekers ter beveiliging van de contractwaarden en uitlezing per minuut van de meetwaarden. PB-Logicpower, Van der Laan, alsmede Priva via haar dealers Van Der Arend en Nic Sosef zorgde voor de ICT-koppelingen op de tuinbouwbedrijven.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.