Einde komkommerseizoen: plagen opruimen of niet?

Nu de derde komkommerteelt er nagenoeg op zit, is het de vraag hoe de plaagdruk is. Veelal is vooral de witte vlieg toch nog toegenomen over de afgelopen weken, ondanks het feit dat op de meeste tuinen de biologie nog aan de gang is en er druk op houdt.

Ook komt spint her en der nog voor, alhoewel in de meeste gevallen niet problematisch, zeker niet met het huidige herfstweer (hou wel diapauze in de gaten). Afhankelijk hoe lang er nog te gaan is en hoe hoog de druk is, kan overwogen worden om alsnog een of meerdere plagen op te ruimen, voordat het gewas geruimd wordt.

Houd ook de plagen, met name witte vlieg, in de gaten in een eventuele herfstteelt tomaten, zodat deze niet gelijk aan het begin van de nieuwe komkommerteelt voor verrassingen zorgen!

Tevens hangt het af van de ‘leeg periode’. Hoe korter de nieuwe teelt op de huidige geplant wordt, des te belangrijker het is om een lage plaagdruk te realiseren. Bij het uitruimen van de kas speelt het verwijderen van alle ‘groen’ een cruciale rol om mogelijke besmetting, met zowel ziekten als plagen, naar de nieuwe teelt te minimaliseren/elimineren.

Ongeacht de duur tussen teelten en het wel of niet opruimen van de plagen nu, is het belangrijk om gele Horiver kaarten op te hangen aan het begin van de nieuwe teelt om een idee te krijgen van hetgeen er eventueel rondvliegt. Dit kan overigens ook al in een lege kas gedaan worden.

Op welke manier ook naar het einde van de komkommerteelt wordt toegewerkt: het is belangrijk om met met uw begeleider door te nemen welke acties te nemen met het oog op het nieuwe seizoen.

Bron: Teelttip Koppert Biological Systems

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.