18 tuinders tekenen 27 oktober samenwerkingsovereenkomst

Samenwerking rond gebruik aardwarmte in gemeente Pijnacker-Nootdorp

Op 27 oktober ondertekenen 18 tuinders uit de glastuinbouwgebieden Noukoop en Balijade een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte, het gezamenlijk uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken en levering van aardwarmte vanuit de glastuinbouw aan het bedrijventerrein Heron.De samenwerking maakt het mogelijk de aanwezige aardwarmtepotentie in het gebied zo optimaal mogelijk te onttrekken en op een economisch rendabele wijze te benutten. Door de tuinders in het glastuinbouwgebied Noukoop en Balijade én door de toekomstige bedrijven op het nabij gelegen en nog te ontwikkelen bedrijventerrein Heron. Met deze overeenkomst leggen de partijen vast te streven naar een spoedige realisatie van één of meer aardwarmtebronnen in het opsporingsgebied Pijnacker-Nootdorp 3.

Als eerste stap zal gezamenlijk een haalbaarheidsonderzoek en geologische studie worden uitgevoerd om te kijken op welke wijze zo optimaal mogelijk aardwarmte kan worden onttrokken, of aardwarmteclusters binnen de glastuinbouwgebieden Noukoop en Balijade haalbaar zijn, en tot slot of aardwarmtelevering vanuit de glastuinbouw aan Heron haalbaar is. Na afronding van de studies zal een go-no go beslissing genomen moeten worden over de realisatie van de aardwarmtebronnen, de aardwarmtenetwerken en de warmtelevering aan Heron.

Vertegenwoordigers van het tuinderscollectief en de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben het afgelopen jaar constructief samengewerkt om dit innovatieve project op te starten. In concurrentie met elkaar hebben de gemeente en het tuinderscollectief destijds een opsporingsvergunning aangevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken, maar zowel de tuinders als de gemeente zijn tot de conclusie gekomen dat door samenwerking een verantwoorde ontwikkeling van aardwarmte en warmtetransitie sneller tot stand gebracht kan worden gebracht .

De samenwerkingovereenkomst voor het aardwarmteproject Noukoop-Balijade-Heron volgt op eerdere afspraken tussen de gemeente met TU Delft/Vrijenban en T&R Bekkers over andere opsporingsgebieden in Pijnacker-Nootdorp.

Bron: Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.