Gipmans Planten in Venlo was een van de eerste plantenkwekers die op grote schaal Trianum in de opkweek toepaste. Na die eerste komkommerteler volgden er snel meer. Steeds was de ervaring van de telers dat het gewas evenwichtiger groeide, het wortelgestel ontwikkelde zich beter en chemische middelen konden vaak in de kast blijven. "De resultaten waren erg goed. Daarna zijn we de jonge planten van komkommer, tomaat en paprika standaard een behandeling met Trianum gaan geven, zowel voor de steenwol- als de grondteelt", vertellen Piet Appelman en Joost van den Beucken. Appelman is verantwoordelijk voor de buitenteelten, Van den Beucken voor de binnenteelten in Nederland en Europa.
“Wie gevaccineerd is, krijgt een bepaalde ziekte niet. Zo werkt Trianum ook”, zeggen Piet Appelman (rechts) en Joost van den Beucken.
Wetenschappelijke onderbouwing
Van het één kwam het ander. Na de drie vruchtgroentegewassen startte de plantenkwekerij proeven met Trianum in de bladgewassen, waaronder ijsbergsla. Ook in deze gewassen werd een krachtige bescherming tegen bodempathogenen zichtbaar, plus een betere doorgroei onder minder gunstige omstandigheden. Gewassen waren regelmatig ook eerder aan hun gewicht. "Mooie ervaringen. Toch wilden we dit ook nog een keer met een goede proef op het eigen bedrijf bevestigd zien. Samen met Koppert en HAS Kennistransfer hebben we daarom een onderzoek opgezet. Dat heeft onze ervaringen bevestigd."In het onderzoek werd ook gekeken naar Humifirst, een ander product dat Gipmans met de jonge planten meegeeft. “Het zorgt ervoor dat het gewas voedingsstoffen uit de bodem beter kan benutten”, zegt Joost van den Beucken. “Trianum concurreert de pathogenen weg, zodat die zich niet op de jonge wortels kunnen vestigen. Trianum en Humifirst vormen een sterke combinatie."
Gipmans geeft nu steeds meer jonge planten de zogenaamde TH+-behandeling, ofwel Trianum en Humifi rst. Trianum beschermt de opbrengst Appelman en Van den Beucken zien graag dat de klanten het effect van Trianum begrijpen: het product verhoogt niet zozeer de opbrengst, maar beschermt deze. "Vooral onder minder goede omstandigheden bewijst Trianum zijn meerwaarde, in binnen- en buitenteelten. En dat voor een zeer lage prijs per hectare."
Zij vergelijken een behandeling met Trianum met een vaccinatie. Wie gevaccineerd is, krijgt een bepaalde ziekte niet. Appelman: "Zo is het met Trianum: het gewas wordt niet ziek. Dat is de winst. Een ander resultaat ziet de teler niet. Hij zou kunnen denken dat er geen werking is. Maar wij hameren erop: zonder Trianum zou hij wel met die ziekte en daardoor opbrengstverlies te maken kunnen krijgen."
Krachtige voordelen
In de praktijk ziet Gipmans in en buiten Nederland vele bewijzen van de werking van Trianum. Zo wordt in Zuid-Duitsland augurk in de vollegrond geteeld. De druk van Fusarium is er hoog. Het is een akkerbouwmatige teelt, de kostprijs laat weinig extraatjes toe. "Veel telers gaan niet zomaar Trianum gebruiken. Maar er is er altijd één die het wel doet. En dat hij geen last heeft van Fusarium, dat zien ze. Dan gaan ze Trianum gebruiken, vervolgens hebben ze geen last meer van de ziekte. Na twee van zulke seizoenen denken ze dat ze wel een jaartje kunnen overslaan. Waarna ze prompt weer schade van Fusarium oplopen."De sterke werking en de lage kostprijs zijn voor Gipmans twee redenen om Trianum zo veel mogelijk in de plaats te stellen van een chemische standaardbehandeling tegen bodempathogenen. “En met onze jonge planten kan de ondernemer schoon aan een nieuwe teelt beginnen. Daarnaast beschermt hij zijn opbrengst en – even
belangrijk – hij zal veel minder fungiciden gaan gebruiken. Dat zijn krachtige voordelen."
Bron: Biojournaal, Koppert Biological Systems