Komkommertelers Nico en Jeroen van der Ploeg over Genafloatdrijfzeil:

"Binnen een week veranderde het water in ons bassin van erwtensoep naar glashelder"

Afgelopen zomer is bij de gebroeders Nico en Jeroen van der Ploeg in Pijnacker het nieuwste Genafloatdrijfzeil op het water in het bassin geplaatst. In het verleden is het 3,5 ha grote bedrijf veelvuldig ‘geplaagd’ door verstopping van het druppelsysteem, veroorzaakt door algen. Dit probleem is nu voorgoed verleden
tijd, omdat er door het zeil geen licht meer bij het water komt; bovendien biedt het drijfzeil nog een aantal andere grote voordelen.

"Binnen een week tijd veranderde het water in ons bassin van erwtensoep naar glashelder", zegt Jeroen en maakt daarmee direct een treffende vergelijking. Eind 2007 is het onderzeil in het bassin van de gebroeders geheel vernieuwd, maar de verstoppingsproblemen bleven. Jeroen: "We moesten veel gebruik maken van schoonmaakmiddelen, om onze druppelsystemen algvrij te maken. Dit is een kostbare aangelegenheid. Nu we in juli van dit jaar het drijfzeil van Genap hebben laten plaatsen, hebben we veel minder nodig van dergelijke middelen."

Kwekers zien dat het werkt

Jeroen en Nico hebben zich, voordat daadwerkelijk werd overgegaan tot de aanschaf van het drijfzeil, eerst goed laten voorlichten. Naast de informatie die Horticoop’s vertegenwoordiger John van der Kleij hen meegaf, bezochten ze ook een aantal collegatelers om ervaringen uit te wisselen. "En nu komen er weer collega’s bij ons kijken en zien ze met eigen ogen dat het werkt’, aldus een tevreden Jeroen. Vertegenwoordiger John vult nog aan: "De afgelopen maand zijn er zeker nog vijf Genafloatzeilen in deze omgeving geleverd, dus kwekers zien inderdaad de positieve effecten van het zeil!"


Jeroen van der Ploeg, John van der Kleij en Nico van der Ploeg

Allernieuwste versie

Bij Van der Ploeg is de allernieuwste versie van het Genafloatzeil geplaatst. John licht een aantal feiten toe: "Het plastic van dit zeil blijft vanzelf drijven, voorheen zonk het doordat vuil zich vasthechtte, met name aan de onderzijde. Doordat er nu om de drie meter slurfen met een soort schuim in het zeil zijn bevestigd, drijft het zeil stukken beter. Het zeil heeft de diameter van de bodem van het bassin en is met grote elastieken op de dijk bevestigd. Op deze manier staat het overal even strak gespannen en kan het netjes mee zakken en stijgen met het waterniveau. Doordat er nu geen alg meer in het bassin gevormd wordt, is een goed biologisch leven in het water ontstaan, dat is uiteindelijk beter voor het gewas."

Breed scala aan voordelen

Naast het voorkomen van algvorming biedt het Genafloatzeil nóg een aantal voordelen. Zo blijft het water schoon (geen vervuiling van buitenaf door bijvoorbeeld vogels), is er minder verdamping en een lagere temperatuur en tot slot is er minder golfslag, zodat het waterpeil in de wintermaanden hoger gezet kan worden. Dit biedt qua voorraad weer voordelen in de zomer. Jeroen en Nico zijn content met hun aankoop. Jeroen: "Het is wel even een investering, maar deze is wél eenmalig. Nu zijn we voor de komende vijftien jaar klaar en besparen we enorm veel op de kosten van schoonmaakmiddelen voor ons watergeefsysteem."

Bron: BLAD, Horticoop

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.