Leegloop Noordkop niet nodig

Leegloop van de Noordkop is beslist niet nodig, wat de agrarische sector betreft. Nog steeds trekken veel jongeren met een hogere opleiding weg uit de regio. Maar in de agrarische sector zijn er tal van kansen en mogelijkheden voor hen. Dat zijn conclusies van Agriboard, die daarom de website Agroloopbaan.nl ondersteunt.

Agriboard is een overkoepelende organisatie voor agribusiness in Noord-Holland. De website agroloopbaan.nl is een van de activiteiten die is ontstaan door de samenwerking binnen de agrarische sector. Op de website wordt het aanbod van vacatures in de agrosector gebundeld. De achterliggende gedachte is dat daarmee ook de mogelijkheden voor verdere loopbaan en carrières in beeld worden gebracht.

“Het is wel een verbazingwekkend om te zien hoeveel hoger opgeleide jongeren uit deze regio wegtrekken omdat ze denken dat hier geen kansen zijn,” zegt Jack Kranenburg namens KCM BV, de initiatiefnemer van de website. “Kennelijk wordt verondersteld dat er voor hen niet zo veel banen zijn. Het tegendeel is waar,” beweert hij. Kranenburg wijst erop dat het in de agrosector steeds meer draait om innovatie, research en hightech, internationale handel. Voor de Noordkop gaat dat volgens hem in toenemende mate op voor tal van zaken binnen de agrarische bedrijfsvoeringen.

“De zaadsector in deze regio is toonaangevend voor de hele wereld. Neem alleen al de verdeling van zaaizaad. Daarbij wordt op academisch niveau gewerkt. De bollenteelt vanuit de Noordkop strekt zich eveneens uit naar tal van landen over de gehele wereld. Ook daar wordt bij innovatie en veredeling naar nieuwe rassen veel deskundigheid vereist. Op de glastuinbouwbedrijven van Agriport wordt gewerkt met Rolls Royce motoren van 12.000pk! Om maar iets te noemen.” Hij vindt dat het traditionele beeld van landwerk alleen in de agrarische sector al lang achterhaald is.

“Op de huidige bedrijven heb je met internationale handel te maken, er is behoefte aan financieel specialisten, personeelsmanagement, ict’ers, en research deskundigen op de meest uiteenlopende terreinen.” Opzet is om dat allemaal zichtbaar te maken op de nieuwe website. Diverse bedrijven hebben er reeds op ingespeeld. “Het wordt een atlas voor ondernemend agrarisch Noord-Holland. En voor het bedrijfsleven dat daar aan verwant is, want ook dat is inmiddels ook een enorm omvangrijke sector.”

Clusius College is betrokken bij agroloopbaan.nl. De website is technisch zo opgezet, dat Clusius een paar keer per jaar een overzicht van alle geplaatste vacatures kan uitdraaien. Daarmee heeft zij een waarheidsgetrouw beeld van de vraag naar personeel in de agrosector en kan zij haar opleidingsprogramma optimaal inrichten. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.