Wim Grootscholten (Westland Seeds) wil keten gesloten houden

"Wij denken in concepten, niet in winstbejag"

Tholen - Concentratie van zaadveredelingsbedrijven is gevaarlijk voor de diversiteit van het rassenaanbod en de prijs van het zaad'. Met die stelling was Wim Grootscholten, oprichter van Rainbow Growers en van het veredelingsbedrijf Westland Seeds, het volledig eens. Was het veelzeggend dat de organisatie geen enkele opponent wist te strikken om met hem in debat te gaan?


Wim Grootscholten


"Bij de grote bedrijven zie je de kleine producten na bedrijfsovernames nog wel eens tussen wal en schip vallen", vertelde Wim. En juist in die kleine rassen is Westland Seeds een grote jongen. Op de Horti Fair toonde het zaadveredelingsbedrijf voor het eerst haar producten. Paprika's en pepers in alle kleuren en maten en daarnaast worden de eerste stappen gezet in het tomatenportfolio.

"In onze familie zijn we al jarenlang bezig met het beproeven van rassen. Groot voordeel is dat wij ons bedrijf vanuit de teelt organiseren. We hebben nu proeven wereldwijd staan", vertelde Wim trots. "De retail betaalt niet meer voor de producten, ondanks dat de zaadprijs omhoog gaat. Dan moet je de organisatie zodanig regelen dat je hen aan je zijde krijgt."


Tom van der Heiden van Westland Seeds toont een deel van het rassenpakket


"Westland Seeds is een notendop ten opzichte van de rest, maar wij denken in concepten en niet in winstbejag. Zaad produceren is voor ons geen core business, maar onderdeel van de keten. Het is maar een klein stukje van wat wij doen", betoogde Wim. "Onze rassen zijn niet voor alle telers beschikbaar, maar alleen voor onze telersgroep. We zien het als een vanzelfsprekendheid om de keten gesloten te houden, van grond tot mond."

"Eigenlijk zou ik we die veredelingsactiviteiten bij veel meer telersgroepen verwachten. In de Verenigde Staten en Mexico hebben veel telers hun eigen veredeling", wist Wim. "We moeten veredeling ook niet moeilijker maken dan het is. Wij bewijzen dat je met een klein budget en goede mensen een heel eind kunt komen."Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.