Ik ben Hugo Plaisier en werk sinds 1985 bij Svensson. Svensson is gespecialiseerd in de productie van schermen voor de glastuinbouw. Deze schermen vervullen een aantal belangrijke functies, zoals bijvoorbeeld zonwering en energiebesparing in combinatie met het optimaliseren van klimaat.
De productie van deze schermen vindt plaats in Zweden in een moderne textielfabriek en dat al meer dan 120 jaar . Dankzij de schat aan ervaring en de gespecialiseerde aanpak is ons bedrijf in samenwerking met, u, onze klanten en gebruikers, uitgegroeid tot wereld marktleider op het terrein van kasschermen. Best opmerkelijk als je bedenkt dat heel veel textielproducerende bedrijven intussen verdwenen zijn uit Noord- en West Europa.
Ok, dus jullie produceren hele mooie schermen, die, mag ik aannemen, de tuinder geld opleveren?
Dat klopt, zoals dat voor iedere investering geldt die een tuinder doet geldt ook voor schermdoeken dat het rendement voorop staat. Bij een schermdoek gaat het dan vooral om een optimaal groeiklimaat en een hoge energiebesparing. Veel onderzoek is door ons verricht om schermen te produceren die zich op deze aspecten onderscheiden.Wat zijn jullie laatste wapenfeiten?
Waar ik dan toch als eerste aan denk is de HARMONY range. Een geheel nieuwe serie schermen ten bate van zonwering, die daarnaast zorgen voor diffuus licht. Diffuus licht zorgt voor een verbeterde groei van het gewas. Deze HARMONY doeken zijn twee jaar geleden gelanceerd en er zijn intussen in binnen- en buitenland al honderden hectares van geleverd.Daarnaast wil ik graag noemen H2no: een nieuwe technologie om energieschermen te vrijwaren van hinderlijke, lichtonderscheppende condensdruppeltjes. Een ontwikkeling die leidt tot maar liefst 9% lichtwinst.
Nu gaat dit gesprek over een nieuw initiatief van jullie, namelijk het afgeven van schermadvies. Jullie stellen zelfs dat een goed schermadvies EURO’s oplevert. Dat klinkt natuurlijk prachtig. Maar wat bedoelen jullie hier precies mee?
Schermen spelen in de moderne glastuinbouw een hele grote rol. Om deze rol te kunnen spelen is het van groot belang om te weten wat de behoeftes van een bepaalde teelt zijn. Pas dan is het mogelijk om het juiste scherm te kunnen aanbevelen. En alleen dan levert een scherm Euro’s op.
Hoe kom je er dan achter wat die behoeftes zijn en waar let je dan op?
Door als het ware in te zoomen op iedere gebruiker afzonderlijk. Vroeger was de redenering meer zo van: ik koop wel wat de buurman ook heeft. En op zich kan dat prima werken, maar wat je dan mist zijn nieuwe ontwikkelingen die intussen hebben plaatsgevonden. En ook wordt dan geen rekening gehouden met specifieke punten van een bepaald bedrijf. Bijvoorbeeld op het vlak van rassenkeuze, of verschillen in ligging en kastype. Zo hebben we meegemaakt dat een rozenteler een scherm kocht met 40% zonwering. Veel rozentelers gebruiken zo’n scherm. Het ras dat hij teelt bleek echter aan 20% scherming voldoende te hebben. Reden om het aangeschafte scherm al na 2 jaar te vervangen door een meer passend scherm.Door met ons eerst een gesprek te hebben, waarbij alle factoren in beeld worden gebracht, is de kans vele malen groter dat meteen het juiste scherm geadviseerd wordt en dat het resultaat naar verwachting is, of zelfs boven verwachting.
Een goed schermadvies levert dus veel EURO’s op. Dan zal het wel veel EURO’s kosten ook zeker?
Nee, ons schermadvies kost niets. Waar wij ons geld mee verdienen is het leveren van het scherm, wat plaatsvindt via de gespecialiseerde scherminstallatiebedrijven of kassenbouwers.Deze installateurs en kassenbouwers waarderen het trouwens meer en meer dat we hen in feite ter zijde staan bij het komen tot een juiste doekkeuze. Hier geldt echt dat er sprake is van een win-win situatie. Een goed schermadvies betekent immers ook voor hen een tevreden klant, en wat is er nou mooier?
Met een schermadvies alleen stopt het wat ons betreft trouwens niet. Ook hoe een scherm te gebruiken is natuurlijk belangrijk. Daarvoor zijn we nu druk doende om “How to screen” manuals op te stellen. Vooral voor klanten zonder ervaring met het gebruik van een scherm is dat van groot belang. In dat kader staan we ook heel positief tegen initiatieven zoals Let’s Grow: deze stellen ons in staat om op afstand mee te kijken in de klimaatcomputer en zodoende te kunnen adviseren in een juist gebruik van het scherm.
Wat hebben jullie moeten doen om deze nieuwe poot te ontwikkelen?
In hoofdzaak door te investeren in kennis. De afdeling die zich bezighoudt met schermadvies bestaat uit deskundigen op het terrein van de teelt en van het kasklimaat. Ook hebben we iemand beschikbaar die klimaatonderzoek doet. Vooral dan naar de klimaat- en teelteffecten van vooral nieuw geïntroduceerde schermen. Tenslotte weten we ook niet alles en is nader onderzoek gewoon noodzakelijk.Naast schermadvies kunnen we trouwens ook voor toekomstige en bestaande gebruikers doorrekenen wat het te verwachten energiegebruik is met en zonder scherm. Zodat duidelijk in beeld gebracht wordt hoeveel energie het scherm bespaart.