Krimpende plantaardige productie in India door mindere bestuiving

Tholen - Bij een onderzoek van de universiteit van Calcutta is een verontrustende trend gevonden, de groei van de opbrengsten van groenten is verminderd ondanks een uitbreiding van het areaal sinds de afgelopen 45 jaar. Volgens het onderzoek is een daling van de populatie van bestuivende insecten zoals bijen en vlinders verantwoordelijk voor de teruggang.

Een team onderzoekers onder leiding van ecoloog Parthiba Basu analyseerde de groei en de opbrengsten van de beteelde oppervlakte van 11 bestuivers afhankelijke groentegewassen, waaronder komkommers, pompoenen en tomaten tussen 1963 en 2008. Basu heeft samen met zijn leerling Ritam Bhattacharya onlangs zijn bevindingen gepresenteerd op een wetenschappelijke ecologische bijeenkomst aan de universiteit van Leeds. Hierbij bleek dat ondanks de gestegen oppervlakte met 340%, meer dan zes keer zo veel, het absolute rendement maar met 63% is gestegen, met 1963 als basisjaar.

Bestuiver onafhankelijke groenten zoals aardappelen, gember en knoflook vertoonden een evenredige stijging van de opbrengst in vergelijking met het areaal in de onderzochte periode. Dit is een indicatie dat de rendementen van bestuiver afhankelijke gewassen beïnvloed zouden kunnen worden door een verlies aan bestuiving in de onderzochte periode, terwijl de niet afhankelijke gewassen een stijging van de opbrengsten te zien gaven. Er is dus een afhankelijkheid en een crisis.
"De bevindingen van een krimpende opbrengst van bestuiverafhankelijke gewassen zou een beperking van de bestuiving betekenen, terwijl een groeiend areaal van deze gewassen een verhoogde afhankelijkheid van bestuivers heeft', aldus Basu.
Bestuiving is een natuurlijk proces waarbij stuifmeel wordt overgedragen door bestuivers, zoals bijen en vlinders in planten, waardoor er bevruchting plaats vind en ze zich kunnen voortplanten.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.