John van der Burg uit Bergschenhoek:

"Keuze tussen Nagano en Sapporo is luxeprobleem"

John van der Burg probeert altijd vroeg op de markt te zijn. Omdat zijn vorige hoofdras daar de snelheid voor miste, en kans gaf op een zwelscheurtje, ging hij op zoek naar iets anders. Dat vond hij met Nagano RZ en Sapporo RZ. "In plaats van 11 of 12 weken, oogst ik mijn eerste zetsel nu al na 7 à 8 weken!"



In 2008 deed Van der Burg een uitgebreide ‘schaduwproef’ voor Rijk Zwaan, om een groot aantal nieuwe rassen te testen onder praktijkomstandigheden. Tussen tientallen andere noviteiten sprongen Nagano en Sapporo er duidelijk uit. "Vooral de makkelijke zetting en snelle doorkleuring vielen op. Dat was ook weer het geval toen ik in 2009 van beide een heel pad zette. Daarom heb ik er dit seizoen voor gekozen beide rassen half om half in de hele kas te planten."

Mooi gewas

De specifieke kwaliteiten van Nagano zitten vooral in de grofheid en het open gewas, vertelt de teler. "Tot de langste dag heb ik bijna geen topwerk gehad." Aandachtspunt is de etmaaltemperatuur. "Die moet tijdens de start van de teelt hoog genoeg zijn, om grove bloemen te voorkomen. Met name in een wat koudere hoek ontstond nu een wat zwaarder gewas met wat knoopvruchten. Alleen van het eerste zetsel, met 4 vruchten per plant, is er 1 groen gesneden. Later in de teelt is Nagano daar echter niet meer geschikt voor, omdat hij simpelweg té snel doorkleurt. Verder is het opvallend dat de plant niet echt stil valt in groei, terwijl je dit soms wel zou verwachten. Zeker na massale zetting en met plantbelastingen van 35 of 40 vruchten, die af en toe dicht onder de kop hangen. Er staat het hele seizoen al een generatief groeiend gewas en er blijft altijd een mooi koppie op zitten."

Hoewel Sapporo op veel vlakken vergelijkbaar is met Nagano, zijn er ook wel wat verschillen. “Omdat hij wat minder generatief is, stellen we het hele seizoen een voornacht in van 17 graden. Dit moet ook bijdragen aan de grofheid, omdat de vruchten anders wat fijner zijn. Het ras kleurt ook wat minder snel, maar toch egaal door. Waar je bij Nagano soms vruchten van 6 weken oud kunt oogsten, komt Sapporo er een dag of 4 achteraan. Maar dat is natuurlijk nog steeds supersnel!"

Toch komt de productie hier het hoogste uit. “Het typische is dat vorig jaar, met
de proefpaden, Nagano tot de langste dag nog voorliep op Sapporo, nu was dat juist andersom.” De vruchtkwaliteit is van beide rassen het hele seizoen al erg goed. “Meestal heeft een ras al snel ‘iets’, of het nu om zwelscheurtjes, ouderdomsspikkels, binnenrot of kopscheuren gaat, maar tot nu toe (week 28) heb ik niks van dat alles gezien."

Veel geleerd

De teler heeft dit seizoen veel geleerd over beide rassen. Ook qua sturing. Waar hij met Nagano een volgendekeer juist meer op groei zou willen werken, zou hij bij Sapporo de groei wat willen beperken, door bijvoorbeeld wat later naar de dagtemperatuur te gaan. "Ik weet nog niet waar ik volgend seizoen voor ga kiezen, alleen dat ik wel naar één ras wil. Als ik tussen Nagano loop zeg ik dat deze het wordt, maar Sapporo geeft tot nu toe meer stuks met misschien een beter eindschot. Ik ben er nog niet uit.."

Bron: Seeds & Services Paprika, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.