Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EZ kiest toch voor system redispatch als basis congestiemanagement

Na een jaar van studie en discussie heeft het ministerie van EZ de conclusie getrokken dat congestiemanagement het beste kan plaatsvinden met het 'system redispatch-model'. Het komt erop neer dat in een congestiegebied elektriciteitsproductie wordt afgeregeld door de netbeheerder op basis van een biedladder waarop de producenten een prijs hebben geboden voor dat afregelen. De netbeheerder zorgt tegelijkertijd dat buiten het congestiegebied een gelijke hoeveelheid elektriciteit wordt opgeregeld. Het is een vergelijkbaar systeem dat nu al draait in het Westland en het systeem had voortdurend de voorkeur van LTO Noord Glaskracht.

De Tweede Kamer voert op 13 januari het eerste kamerdebat over het pakket wetsvoorstellen rond de Gas- en Elektriciteitswet dat sinds maart 2009 in enkele etappes aan de Tweede Kamer is gestuurd.

De belangrijkste speerpunten van LTO Noord Glaskracht zijn in de tussentijd in positieve richting bijgesteld. Voorrang voor WKK is in de wettekst opgenomen. De kosten voor congestiemanagement worden betaald door de grote centrales.

In de lobby wordt ingezet op de volgende punten:

  • Voorrang wordt losgekoppeld van het uitvoeren van congestiemanagement.
  • Bij het opregelen van elektriciteit buiten het congestiegebied wordt voorrang gegeven aan WKK en duurzame opwekkers.
Bron: LTO Noord Glaskracht
Publicatiedatum: