Veelbelovende resultaten van ZonWindkas, Sunergiekas en Flowdeckkas

Er zijn overzichten gemaakt van de laatste stand van zaken voor wat betreft de projecten ZonWindkas, de Sunergiekas en de Flowdeckkas op het Innovatie- en Democentrum Kas als Energiebron in Bleiswijk. De ZonWindKas lijkt energieneutraal te kunnen functioneren wanneer deze met een goed energiescherm wordt uitgerust. De SunergieKas komt tot een een netto energieproductie van 2 m³ aardgasequivalenten per m² per jaar, terwijl de tomatenproductie 10% hoger uitvalt dan in een standaard onbelichte tomatenkas. Ook de Flowdeckkas biedt perspectief, maar deze wordt gereviseerd om het watervoerende dek nog beter te laten functioneren.

Zonwindkas

De ARRACs van de Zonwindkas hebben in de afgelopen zomerperiode bijna 22 m³ aardgas equivalenten aan zonne-energie verzameld op een temperatuur van 65 ºC. Voor deze 702 MJ zijn de ARRACs 1464 uur gesloten geweest en dit betekent dat de ARRAC bij gebruik gemiddeld 117 W/m² verzamelt. De gemiddelde stralingsintensiteit van de zon in die 1464 uur was 505 W/m² dus de gemiddelde omzettingsefficiëntie van de ARRAC was afgelopen zomer 23,2%.

Het opgewarmde water kan worden opgeslagen in een ondergronds bassin van 3 meter diep dat onder de hele teeltvloer ligt. Aan het eid van de zomer was dit bassin voor 90% gevuld. Het was niet helemaal vol omdat aan het begin van de proef in maart en april de kas erg warm werd gestookt en er dus veel warmte is verbruikt. Daardoor is de vulling van de buffer pas half mei begonnen. Was de teelt energiezuiniger gestart dan was de buffer aan het eind van de zomer helemaal vol geweest en zou er een voorraad van 15 m³ aardgas equivalenten voor de winter zijn verzameld

Vanaf oktober zijn de ARRACs niet meer dicht geweest en wordt er veel warmte verbruikt. Daarom resteerde er begin december nog 4,8 m³ aardgas equivalenten in de buffer. Deze 4,8 m³ aardgas equivalenten is met de huidige isolatiegraad van de ZonWindKas niet genoeg om de volledige winterperiode te overbruggen. De kas zou van een goed energiescherm moeten worden voorzien om met de 15 m³ aardgas equivalenten uit te kunnen. Afgezien van het elektriciteitsverbruik, dat in deze kas niet hoger zal zijn dan in andere onbelichte potplantenkassen, is de ZonWindKas dan energieneutraal

SunergieKas

De SunergieKas heeft een volledige tomatenteelt doorlopen.. De kas heeft gedurende de hele teelt prima voldaan. De voor Nederlandse begrippen strenge winter en de warme en lichtrijke weken rond de langste dag waren geen probleem. Op jaarrond basis is de kas verwarmd met 31,4 m³ aardgas equivalenten aan warmte per m². Dat is 996 MJ. Omdat een deel van die warmte met een warmtepomp wordt gemaakt en de rest uit afvalwarmte van de WKK is de primaire energie-input van de kas lager, namelijk 27,3 m³ aardgas. Er is iets meer elektriciteit ingekocht dan verkocht zodat de eigenlijke hoogwaardige energie-input 28 m³ aardgas bedraagt. De elektriciteitshandel kan wel een duidelijk economisch voordeel opleveren omdat vooral tijdens de piekuren is verkocht en tijdens de daluren wordt ingekocht.

De warmte-oogst uit de kas is groter dan het warmteverbruik. De teller staat op 1331 MJ. Dat zijn 42 m³ aardgas equivalenten. Omdat de kas in het voorjaar veel warmte aan de aquifer heeft onttrokken en de afgelopen maanden ook nog wat was de aquifervulling aan het eind van de teelt 30 m³ aardgas equivalenten. Dit is feitelijk over en zou aan derden geleverd kunnen worden. Met de energie-input van 28 m³ betekent dat een netto energieproductie van 2 m³ per m² per jaar zien. Daarnaast heeft de kas 76,2 kilo goede kwaliteit tomaten per m² geleverd wat ongeveer 10% meer is dan de teelt in een standaard onbelichte tomatenkas in 2009.

Flowdeckkas

De Flowdeckkas wordt op dit moment grondig gereviseerd en is daarom al een maand buiten bedrijf. Gedurende het half jaar dat er metingen aan de kas zijn verricht is gebleken dat het dubbele dek, de ontvochtiging met warmteterugwinning en het energiescherm dat ‘s nachts gesloten werd tot een zeer lage warmtevraag hebben geleid. In de periode van half maart tot half november gebruikte de kas niet meer dan 6 m³ aardgas equivalenten per m². Het geschatte verbruik op jaarbasis komt op zo’n 15 m³ aardgas equivalenten wat voor een tomatenteelt als zeer laag beschouwd kan worden.

De kas heeft afgelopen zomer 25 m³ aardgas equivalenten in de aquifer verzameld. Als de flowdeckkas gewoon zou hebben doorgedraaid zou de kas een deel van deze verzamelde warmte weer zelf gebruikt hebben, maar zou er nog zo’n 20 m³ aardgas equivalenten voor derden zijn overgebleven. Al met al zou de kas op een netto energieproductie van 5 m³ aardgas equivalenten per m² per jaar zijn uitgekomen.

Deze prestatie is evenwel behaald zonder gebruik te maken van het watervoerende dek omdat dit nog niet naar behoren heeft gefunctioneerd. Hierdoor was de lichttoetreding in de kas zeer laag. De watervulling had namelijk de lichttransmissie van de dubbelwandige plaat overdag moeten verhogen. De gewasproductie is daardoor duidelijk achtergebleven ten opzichte van de praktijk. Alle reden dus om het ontwerp op dit punt te verbeteren.

bron: Kas als Energiebron, 16/12/09 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.