Veel glastuinbouwbedrijven kunnen uit de voeten met een standaard softwarepakket maar maatwerk blijft noodzakelijk, aldus Bas Lagerwerf. Arne van Aalst gaf aan dat automatisering en betrokkenheid van medewerkers samen moeten gaan. Beide sprekers deden deze uitspraken tijdens ThemaTuinen. De bijeenkomst werd gehouden op 9 december op de nieuwe locatie van Anthura in Bleiswijk.
Lagerwerf (Berg Product/Wilgengroep) gaf zijn visie op de automatisering binnen de glastuinbouw. Hij ging in op het klantspecifiek bouwen van software en de huidige mentaliteit van de telers en softwareleveranciers ten opzichte van automatiseringstrajecten. Telers moeten stoppen met tien leveranciers op te laten draven en dan het beste van alles te kopen zonder dat het een geheel wordt. De leveranciers daarentegen moeten meer samenwerken.
Lagerwerf pleitte voor een de ontwikkeling van een offerte generator die aan de hand van eisen van kweker, teeltadviseur, verzekering, energieleverancier en financierder een passend voorstel kan geven. Hierdoor komt er minder versnippering en meer schaalvergroting waardoor de ontwikkeling weer meer op gang komt en de kosten omlaag kunnen.
Betrek personeel bij automatisering
Van Aalst (Prominent) ging in op de automatisering binnen Prominent. Techniek en automatisering spelen, vanwege de schaalvergroting, een steeds grotere rol. Binnen Prominent is een werkgroep automatisering opgericht die aan de hand van een inventarisatie onder de leden, een lijst met specificaties maakt waaraan het product moet voldoen. Van Aalst gaf aan dat het zeer belangrijk is om medewerkers, die met het systeem moeten gaan werken, bij het automatiseringstraject te betrekken.
Op het distributiecentrum van Prominent wordt 40 miljoen kilo tomaten per jaar in een consumentverpakking verpakt. Hiervoor is specifiek voor Prominent de automatisering ontwikkeld. Het systeem zorgt voor een centrale aansturing van onder andere flowpackers, etiketteermachines en palletisserders. Dus met één druk op de knop kan een volledige lijn worden ingesteld voor een bepaalde retailer.
Nieuwbouw gebouwd rondom de plant
Naast de twee lezingen werd ook een rondleiding over het bedrijf gegeven. Anthura veredelt en vermeerdert anthurium en orchideeën voor zowel pot- als snijcultuur. Tijdens de rondleiding werd verteld dat de hele kas is gebouwd rondom de plant. Alle maten en afstanden, zijn afgestemd op de traymaten van de plantjes. Ook alle gebruikte aantallen zijn veelvouden van elkaar, zodat verspeend kan worden van 72-gaats tray, naar 36-gaats, naar 18-gaats. De bouw rondom de plant heeft ook alles te maken met efficiency. Alles wat kan worden geautomatiseerd, is geautomatiseerd om op arbeid te besparen.
Naast de bouw rondom de plant is hygiëne zeer belangrijk. Xanthomonas is een bacterie in anthurium die perse buiten de deur moet worden gehouden. De corridor (het stuk tussen de kas (binnen) en de gebolde kas in victoriaanse stijl aan de zijkanten) is daar een voorbeeld van, maar ook bepaalde techniek die uit de kas naar de corridor is gehaald. Monteurs kunnen nu buiten de kas naar hartenlust aan knoppen sleutelen. De tafelstomer op het bedrijf was ook indrukwekkend om te zien, maar vooral zeer doeltreffend. Niet alleen de materialen in de kas dienen schoon te zijn, ook alle Deense stapelwagens worden gereinigd.
Deze themabijeenkomsten worden mede mogelijk gemaakt door Rabobank, Flynth adviseurs en accountants en het Productschap Tuinbouw.
ThemaTuinen 2010
Ook in 2010 organiseert Groeiservice weer drie bijeenkomensten van ThemaTuinen.