"ZLTO Congres: "Vooruitzien vergt moed"

Het ZLTO-congres gisteren in de Efteling in Kaatsheuvel was volledig bezet. Herman Wijffels opende het congres dat als titel had “Vooruitzien vergt moed”. Na Herman Wijffels was het woord aan de nieuwe ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Huijbers gaf een schets van de ZLTO-visie 2010-2020. Aansluitend was er aandacht voor de vertrekkend voorzitter Antoon Vermeer. Het vorig jaar door ZLTO en HAS Den Bosch gestarte Internship Fund International Coöperation (IFIC) is omgedoopt tot Antoon Vermeer Fonds. Uiteraard was er ook de uitreiking van de ZLTO Initiatiefprijs 2009. Een prijs voor bijzonder, vernieuwend ondernemerschap.

Zowel Herman Wijffels als ZLTO-voorzitter Hans Huijbers hebben vandaag aandacht besteed aan actuele vraagstukken. Wijffels sprak over de urgentie van duurzaamheid en de betekenis van nieuwe verbindingen en vormen van leiderschap. Hij gaf aan dat ook voor de agrarische sector bezinning noodzakelijk is. De visie van de ZLTO geeft hiervoor goede aanknopingspunten, zei hij.

ZLTO-voorzitter Huijbers stond expliciet stil bij Q-koorts. Hij uitte zijn waardering voor de inzet van de geitenhouders om tot een maximale oplossing te komen voor het volksgezondheidsvraagstuk waarmee we te maken hebben. Hij toonde zijn begrip en medeleven met gedupeerde burgers. “Gezamenlijk moeten we hier uit komen.”

ZLTO-visie 

Hans Huijbers stelde centraal dat we als agrarische sector meerwaarde(n) toevoegen aan de samenleving. We zijn in staat om op vele manieren maatschappelijk en economisch rendement te combineren. Dat is het beeld voor 2020 en we zijn al een flink eind op weg. Het gaat in de toekomst over toegevoegde waarde voor de samenleving. Om dat te kunnen bereiken, werken alleen integrale oplossingen, gestoeld op nieuwe technologie, persoonlijke betrokkenheid en inzet én het vermogen tot samenwerking met anderen binnen en buiten de sector. In de ZLTO-visie is dit vertaald in de balans tussen economie, ecologie en sociale waarden.

In de toekomst zijn nieuwe vormen van coöperatief ondernemen nodig. Gebaseerd op sterke verbindingen en volstrekte transparantie. Ook schaalvergroting is een thema binnen de sector, maar ook binnen de keten. Hans Huijbers introduceerde in dit verband het begrip eigenschaligheid om aan te geven dat het gaat om de schaal die past bij de ondernemer, zijn omgeving, de afzetmarkt en de toegevoegde waarde van het bedrijf. Huijbers sloot af met het benoemen van meerwaarde(n) als een voorwaarde om boer en tuinder te kunnen zijn.

Antoon Vermeer Fonds 

Na de inleiding van de nieuwe voorzitter was de aandacht gericht op Antoon Vermeer. Bij gelegenheid van zijn afscheid werd het vorig jaar tijdens de internationale week van de HAS Den Bosch gestarte Internship Fund International Coöperation (IFIC) omgedoopt tot Antoon Vermeer Fonds. Dit fonds is bedoeld om HAS-studenten extra te stimuleren om stage te lopen bij een project dat is gericht op de ontwikkeling van land- en tuinbouw in een ontwikkelingsland. Ook ontving Vermeer een boek over zijn bestuurlijke periode bij de ZLTO.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.