Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mogelijkheden onder glas en in de open lucht

Hydroteelt breidt langzaam uit

De hydromarkt in de Benelux breidt langzaam uit. De oorzaken hiervan liggen onder meer in beslissingen van supermarkten en overheden én in veranderend consumentengedrag. Zowel onder glas als in de open lucht zijn er verschillende mogelijkheden. De consument vraagt steeds meer naar een zuiver product, zonder zand tussen de bladeren. Supermarkten kiezen vaker voor een product met wortelkluit, voor een betere houdbaarheid, en stellen strengere residueisen dan de wettelijk opgelegde Europese normen. Helaas heeft dit laatste nog weinig met voedselveiligheid te maken. De overheid ten slotte maakt het de telers bijzonder
moeilijk om sla te telen door, met het oog op verbetering van de waterkwaliteit, aan het einde van het seizoen nog maar 90 kilo nitraatstikstof in de bodem toe te staan.


Eén van de voordelen van een hydroteelt is een sterke reductie van bestijdingsmiddelen.

Onder glas

Zowel onder glas als in de open lucht zien we het areaal hydroteelt dan ook groeien, waarbij een gotenteelt in de Benelux het meest vertrouwd is. Onder glas kennen we vooral het MGS (Mobile Gully System). Dit systeem heeft als belangrijkste voordeel dat het flink arbeidsbesparend is. Maar er komt ook belangstelling voor het floatingsysteem, waarbij de sla op styrofoamplaten in het bassin drijft, en de wortels in het water hangen. Deze bassins zijn meestal 30 à 40 centimeter diep en de breedte en lengte komen overeen met de kap in de kas. Ook binnen dit systeem
zijn er volop nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt er bijvoorbeeld een luchtkamer gecreëerd tussen de plant en het water en blijft de perspot uit het water. Vooral op andere continenten heeft men met een floatingsysteem veel ervaring.

Open lucht

Ook in de open lucht zijn verschillende systemen mogelijk, met hun eigen voor- en nadelen. Een combinatie van beide systemen is misschien wel de ideale oplossing. Bij een grote oppervlakte goten in de open lucht, kan bij zware regenval de buffertank overlopen, doordat de plantjes op de goten fungeren als trechters. Zo komt er veel
water in het systeem. De meststoffenunit zal de EC wel bijpassen, maar dan moet er ook voldoende buffer zijn. Bij een floatingsysteem kan men deze waterhoeveelheden opvangen, door enkele dagen voordat men regen verwacht geen vers water meer toe te voegen aan het bassin.

Op deze wijze maakt men optimaal gebruik van het regenwater. Een ander voordeel van dit drijvende systeem is dat men aan de ene kant kan planten en aan een andere zijde kan oogsten. De planten met de sla komen dan naar de oogstkant toe gedreven wanneer ze oogstklaar zijn. Met dit systeem staan in één bassin verschillende stadia’s product. In de open lucht is er met het floatingsysteem echter nog niet veel ervaring. Daarom zijn proeftuinen in de Benelux nog volop proeven aan het doen. Als de techniek het eens laat afweten, heeft het floatingsysteem als voordeel dat het nooit droog kan vallen. De sla staat echter niet op hoogte, zoals bij een gotenteelt het geval is. Die hoogte is dan weer een voordeel, omdat het de luchtbeweging tussen de planten bevordert én voor een betere werkhoogte zorgt.

Minder middelen

Bij beide systemen is een sterke reductie van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen mogelijk, doordat verschillende bodemschimmels in een hydroteelt bijna niet voorkomen. Ook Bremia komt zeer zelden voor, omdat er voldoende luchtbeweging wordt gecreëerd. De weerstand van de plant ligt hoger, omdat deze steeds beschikt over de juiste verhouding voeding en vocht.

Bron: Seeds & Services Vollegrondssla, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: