Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het nieuwe biologische telen

Biologische glastuinders sluiten aan bij de innovaties die zich in de glastuinbouw afspelen. Afgelopen jaar liep in de proefkas van Wageningen UR in Bleiswijk een proef met grondteelt van tomaten, wat hebben de onderzoekers hiervan opgestoken.



Tijdens de jaarbijeenkomst in november praat Arie de Gelder de tuinders bij: "De maatregelen die we nemen zijn gericht op het vasthouden van de warmte door middel van isolatie, in ons geval dubbelscherm. De kas helemaal sluiten lukt (nog) niet vanwege oplopend vochtgehalte en CO2. Daarom zoeken we naar een nauwkeurige afstemming waarbij ontvochtigen en luchtverdeling centraal staan”. Het ontvochtigen gebeurt door koude buitenlucht, die relatief weinig vocht bevat, op te warmen en in de kas los te laten. Op deze wijze wordt het vocht deels afgevoerd wat meerdere voordelen heeft” aldus de onderzoeker. “Naast een betere temperatuurverdeling in het gewas voorkomen we dat het gewas nat wordt en dat voorkomt infecties van schimmels, met name botrytis."

De proeven hebben nog meer kennis en inzicht opgeleverd. De verticale opbouw van de ruimtetemperatuur bij gecontroleerd ventileren is anders. Om dit goed te sturen zijn meer meetpunten in de kas nodig. Het gevoel geeft niet altijd de juiste informatie. Bij droge lucht voelt het wat kouder aan en de teler is dan geneigd een minimumbuis in te zetten hetgeen een verkeerde handeling kan zijn. Afgelopen jaren hebben we zeer veel metingen gedaan in relatie tot het klimaat buiten en binnen de kas. Dit helpt ons om het klimaat nauwkeuriger te sturen, nu sturen telers de temperatuur vooral op basis van het licht. Maar het gaat vooral om de combinatie van licht, vocht en CO2 waarmee we uiteindelijk hogere producties bereiken. Voorlopig hebben we nog wel ramen nodig in de kas, helemaal sluiten is niet haalbaar.

Bron: BioKennis

Klik hier voor handout presentatie 'Energie en opwarmen van buitenlucht'.

Contact informatie: Arie de Gelder, PPO van Wageningen UR

Publicatiedatum: