Nieuwe voedselcrisis laat niet lang op zich wachten

De wereld stevent opnieuw af op een voedselcrisis. Dit komt doordat de structurele onbalansen in de voedselketen die de voedselcrisis van 2007/2008 veroorzaakten, nog steeds niet is verdwenen. De vraag naar voedsel stijgt, voedselgewassen concurreren met gewassen voor biobrandstoffen om de beschikbare landbouwgrond en de opbrengst per eenheid landbouwareaal daalt gestaag.

Zo stegen in de eerste tien maanden van 2009 de voedselprijzen al met 9,8% en hebben thee, cacao en suiker hun hoogste prijsniveau in drie decennia bereikt. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO is het aantal slecht gevoede mensen gestegen van 915 miljoen in 2008 naar meer dan een miljard in 2009. En de Wereldbank schat dat het aantal mensen dat leeft van minder dan 1,25 dollar per dag tussen 2008 en 2010 met 89 miljoen zal toenemen, terwijl het aantal mensen dat dagelijks moet rondkomen met minder dan 2 dollar zal stijgen met 120 miljoen.

En wordt te langzaam geïnvesteerd in landbouw en de aarzelend institutionele hervormingen zijn evenmin voldoende. Voedselimporteurs wantrouwen de wereldmarkt en kopen zelf voedsel op van exporteurs of pachten de beste landbouwgronden van arme landen om in de eigen behoefte te voorzien. Verder houden overheden rekening met grote sociale onrust.

Bron: Economist, The

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.