The Scelta Institute: Floriade in het klein

Scelta Mushrooms opende in 2008 in Boekend The Scelta Institute. Een state-of-the-art zenuwcentrum voor de vele verschillende activiteiten van Scelta Mushrooms op het gebied van gezonde voeding in het algemeen en paddestoelen in het bijzonder. Een soort Floriade in het klein onder de bezielende leiding van CEO Jan Klerken.Scelta staat bekend als een bedrijf dat voorbeeldig inspeelt op de kansen die de Floriade 2012 en Greenport Venlo bieden. Is dat een belasting of een uitdaging?

Zonder enige twijfel dat laatste. Innoveren zit in de genen van Scelta, dus dat blijven we doen, zeker met een wereldpodium als Floriade 2012 in het vooruitzicht. Ook bij ons zijn de marges op dit moment een stuk kleiner als gevolg van de recessie, maar voor ons is dat geen reden om te wachten met investeren. In de eerste plaats omdat wachten saai is, maar ook omdat we er van overtuigd zijn dat juiste investeringen die een onderneming in moeilijke tijden doet, later hun vruchten afwerpen.

Beschouwt Scelta zich als kartrekker voor de Floriade en nemen jullie achterblijvers bij de hand?

Uiteraard is iedere ondernemer in eerste instantie verantwoordelijk voor zijn eigen toko, maar er is ook zoiets als een gezamenlijk belang voor de ontwikkeling van de regio. Wat dat betreft, vind ik het jammer dat ondernemers in deze regio hun kaarten heel stevig tegen de borst gedrukt houden. Terwijl je juist vooruitgang boekt door je problemen met anderen te delen. Dat geldt voor ondernemers onderling, maar dat geldt ook voor de relatie tussen onderwijs en ondernemers. Het onderwijs roept vaak te makkelijk dat het geen tijd en geen geld heeft voor onderzoek bijvoorbeeld."

Hoe kan dat worden doorbroken?

De oplossing voor het gebrek aan samenspel zit er in dat je de samenwerking weg moet halen uit de vrijblijvendheid. De overheid zou simpelweg een bepaald budget beschikbaar moeten stellen voor bepaalde initiatieven en vormen van samenwerking en de deelnemende partijen moeten verplichten daar ook centen in te stoppen. Investeren leidt tot commitment. In het begin komt zo'n vorm van samenwerking wellicht wat geforceerd over, maar ik geloof er heilig in dat vruchtbare zakelijke allianties kunnen uitgroeien tot oprechte vriendschappen. En vriendschap is niet vrijblijvend."

De regionale overheden nemen hun verantwoordelijkheid toch ook al door het voortouw te nemen bij de bouw van Villa Flora?

Zeker, maar dat leidt tegelijkertijd tot ellenlange procedures, omdat het realiseren van gebouwen op de Floriade daarmee een politieke zaak is geworden. De politiek en het bedrijfsleven werken natuurlijk heel verschillend. De politieke besluitvorming is over het algemeen veel stroperiger dan de besluitvorming in het bedrijfsleven."

Wat wordt het aandeel van Scelta in Villa Flora?

"Even voor de duidelijkheid: Scelta gaat alleen naar de Floriade als er een gebouw komt. Ik ga er van uit dat de bouw van Villa Flora voor 95% zeker is. Wat ons betreft komt Scelta op de benedenverdieping, onder meer met de Kids University for Cooking en met een familierestaurant. Na afloop van de Floriade 2012 begint het avontuur voor Scelta op Venlo GreenPark pas echt. Want wij willen de Kids University for Cooking daar een permanente plek geven en deze verder uitbouwen."

Bron: Nieuwsbrief Greenport Venlo


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.