Kansen voor foodverpakkers aan uiteinden markt

Aan de ‘bovenkant van de markt’ ontstaat structureel meer groeipotentieel voor vernieuwende verpakkingen in kleine series die bij de genoemde trends
aansluiten, terwijl aan de ‘onderkant van de markt’ de trend naar uitbesteding van de grootste serieproducties door merkeigenaren aanhoudt. De eerste ontwikkeling vraagt vooral toegevoegde waarde in de vorm van flexibiliteit en productvernieuwing. Bij de tweede ontwikkeling ligt de nadruk op efficiëntie. Dat stelt het ING Economisch Bureau in het rapport 'Innovatie cruciaal in foodverpakking'

Twee van elke drie verpakkingen in Nederland omhult een voedingsmiddel. De waarde die verpakkingen aan voedingsmiddelen toevoegen wordt steeds groter. Mede hierdoor slaat de economische crisis voor loonverpakkers en leveranciers van verpakkingen en verpakkingsmachines minder hard toe dan in andere industriesectoren. Niettemin voelt de verpakkingsindustrie de crisis aan den lijve door orderafname en prijsdruk. In de foodverpakkingsketen is innovatievermogen daardoor meer dan ooit van doorslaggevend belang.

Verpakkingsbedrijven moeten rekening houden met een groeiende diversiteit in de vraag naar verpakkingen die gepaard gaat met kleinere series. Daarbij worden steeds vaker speciale verpakkingen van verschillende (combinaties van) materialen gevraagd. De variëteit aan verpakkingen groeit zo, terwijl de productlevenscycli afnemen en de productietijd zo kort mogelijk moet zijn.

Het rapport Innovatie cruciaal in foodverpakking is te vinden op de site van de ING.

bron: ING Bank, november 2009 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.