Arbeidsproductiviteit bij bedrijven met buitenlandse moeder is hoger

De arbeidsproductiviteit ligt hoger bij bedrijven met een buitenlandse moeder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Bij bedrijven met een buitenlandse moeder ligt de toegevoegde waarde op zo'n 90.000 euro per werknemer. Bij bedrijven zonder buitenlandse moeder is dat 54.000 euro per werknemer.

Uit de cijfers valt op te maken dat er wel verschillen zijn tussen bedrijven met de herkomst in andere landen. De arbeidsproductiviteit blijkt het hoogst te zijn bij bedrijven met een moederconcern in de Verenigde Staten of Canada. Hier ligt de toegevoegde waarde op 117.300 euro per werknemer. Groot-Brittannië volgt daarna met een waarde van 102.000 euro. Gemiddeld scoren EU-landen een toegevoegde waarde van 82.800 euro per werknemer. De rest van de wereld behaalt een score van 77.100 euro per werknemer.

Dat er zulke grote verschillen zijn komt doordat buitenlandse concerns hun staf en onderzoekspersoneel vaak in hun hoofdvestiging concentreren. Hierdoor lijken buitenlandse vestigingen beter te presteren. Ook zijn er verschillen per sector. De maakindustrie heeft de hoogste arbeidsproductiviteit. Noord-Amerikaanse bedrijven behalen hier een waarde van 168.300 euro per werknemer. Dat is het dubbele van de toegevoegde waarde van Nederlandse bedrijven.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.