Greenports krijgen mogelijk mainport-status

Na Rotterdam en Schiphol krijgt ook het netwerk van greenports mogelijk de status van mainport. De Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt die optie, meldde voorzitter Sjaak van der Tak van Greenport(s) Nederland donderdag 19 november tijdens een tussenconferentie van de netwerkorganisatie in Geldermalsen.

Greenports krijgen mogelijk mainport-statusMocht het netwerk van greenports van het kabinet het predicaat mainport krijgen, dan levert dat volgens Van der Tak voordelen op voor de lobby. "We kunnen dan rechtstreeks overleggen met de ministeries van LNV, Vrom, EZ en V&W."

Het VU-onderzoek vindt plaats in opdracht van directeur-generaal Anita Wouters van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Leider van het onderzoek is de econoom Peter Nijkamp, hoogleraar Ruimtelijke Economie aan de VU. Hij hoopt in februari de uitslag van zijn onderzoek te presenteren.

Tijdens de conferentie bleek dat de stuurgroep Greenport(s) Nederland overweegt de ’s’ uit haar naam te schrappen. Daarop werd althans sterk aangedrongen door vertegenwoordigers van de zogeheten satellietgebieden, waaronder de tuinbouwcentra Betuwse Bloem, Bommelerwaard, Haaren, Horst aan de Maas en Zundert. Zij vinden dat het netwerk van de vijf door de overheid aangewezen greenports en de bijbehorende satellietgebieden moet worden gepresenteerd als één greenport: Greenport Nederland.

Bron: Vakblad voor de Bloemisterij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.