vogels brengen grote schade aan landbouwgronden

Honden verjagen ganzen in Friesland

Bordercollies gaan in het zuidwesten van Friesland, in de driehoek: Afsluitdijk-Bolsward-Sneek-Workum, overwinterende ganzen verjagen uit gebieden waar de ganzen ongewenst zijn. De honden jagen de ganzen op naar aangrenzende weilanden. Jaarlijks overwinteren ongeveer twee miljoen ganzen in Nederland, wat vaak grote schade aan landbouwgronden en natuurgebieden oplevert. Vorig jaar werd er een recordbedrag uitgekeerd aan boeren die schade hebben geleden door ganzen. In totaal gaat het om ruim 11 miljoen euro. Veel van de vogels strijken neer in Friesland.
 

Proef

De komende maanden laten in de zuidwesthoek veertig grondbezitters herdershonden toe op hun terrein. De gebieden liggen naast terreinen waar de vogels wel mogen overwinteren. Het gaat om een proef van vijf maanden. Op andere plekken schieten jagers ganzen af om schade te voorkomen. De proef met de honden past bij de wens van minister Gerda Verburg (Landbouw), die pleit voor alternatieven voor het afschieten van beschermde inheemse diersoorten die schade toebrengen.

Bron: LTO Groeiservice

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.