Glastuinbouw in de Poelzone

De euforie bij gemeente Westland na toekenning van € 18 miljoen subsidie voor de ontwikkeling van de Poelzone was groot. "Poelzone toplocatie voor glas, wonen en leven" kopte het persbericht van de gemeente. Deze titel heeft binnen de glastuinbouw tot vragen geleid. Binnen de Poelzone moet de glastuinbouw immers plaats maken voor een viertal woonwijken. Hoe kan er dan gesproken worden over het ontwikkelen van een toplocatie voor glas?

De plannen voor de Poelzone betreffen diverse onderdelen. In de eerste plaats het realiseren van een viertal woonwijken: Duingeest, Gantel de Baak, Tuinveld en de Poelpolder/Het Nieuwe Water. Een ander onderdeel is het realiseren van een ecologische verbinding langs de Monstersche Vaart en de Poelkade, inclusief de aanleg van een fietspad door dit gebied. Aansluitend op deze ecologische zone wordt een groen gebied gerealiseerd van ca. 20 ha. groot. Bij deze plannen wordt er rekening mee gehouden dat er extra woningen moeten worden gebouwd om als kostendrager voor het te realiseren groen te dienen. Voor al deze plannen moet de glastuinbouw plaats maken. Maar ook de herstructurering van bestaande aangrenzende glastuinbouwgebieden is onderdeel van de plannen voor de Poelzone.

Dit betreft de gebieden De Lange Stukken (het glastuinbouwgebied tussen de Koningin Julianaweg en de kern van 's-Gravenzande), Tuinveld (het glastuinbouwgebied tussen de Koningin Julianaweg en de Monstersche Vaart) en De Baak (het glastuinbouwgebied tussen de Monsterse Vaart en de Zwartendijk, inclusief De Hoge Geest). Voor herstructurering van glastuinbouwgebieden ligt het initiatief bij de tuinders zelf. Van het subsidiebedrag van € 18 mln. is 4,5 mln. beschikbaar voor het uitplaatsen van woningen naar de randen van het glastuinbouwgebied en € 3 mln. voor het verplaatsen van sloten naar zichtlocaties. Tevens wordt door de gemeente een gebiedsmakelaar aangesteld die de tuinders helpt om hun plannen bij de gemeente en bij Delfland goedgekeurd te krijgen.
Tenslotte wordt er ingezet op het maken van combinaties tussen glastuinbouw en woningbouw, waarbij de glastuinbouw als leverancier van duurzame warmte fungeert voor de te realiseren woningen.

LTO Glaskracht Westland was uitgenodigd voor het creëren van draagvlak voor het plan en om te participeren in de uitvoering. LTO Glaskracht heeft daarbij aangegeven alleen het onderdeel herstructurering van de glastuinbouwgebieden te ondersteunen. LTO Glaskracht is geen voorstander van de onderdelen van het plan waarbij de glastuinbouw op grote schaal plaats moet maken voor woningbouw, ecologie en groen.

Bron: Het Hele Westland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.