Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenteteelt in kassen kampt met overschot in productieareaal

De Grontmij heeft in opdracht van de twee ministeries VROM en Landbouw onderzoek gedaan naar de toekomst tot 2040 van de glastuinbouw in de Randstad. De uitkomsten zijn opmerkelijk en sporen niet met het streven van bij voorbeeld de provincie Zuid-Holland om het totale kassenareaal van 5800 ha. in de provincie in stand te houden. Uitbreiding van de bestaande concentratiegebieden in Zuid-Holland zoals op Voorne zullen de eerstkomende dertig jaar gaan stagneren. Nieuwe vestigingen van glas zoals op Flakkee zijn zinloos evenals de voorgenomen investeringen in de glasgebieden van Westvoorne en Brielle.

Te verwachten valt dat door het verdwijnen van de groenteteelt, waaronder ook tomaten, komkommers en paprika’s vallen, zelfs in het Westland en het Oostland ruimte vrij komt die volgens de ministeries gebruikt kan gaan worden voor technologische vernieuwing, handelsfuncties, wonen en recreatie.

De satellieten van Westland en Oostland te weten Terneuzen en Agriport A7 in Wieringen zullen de groenteteelt overnemen. Veel kleinere bedrijven zullen verdwijnen, de ruimte wordt ingenomen door glastuinbouwbedrijven van tenminste 20 ha met uitschieters naar 60 à 80 ha. Veelal zullen de bedrijven in Terneuzen en Wieringen een moederbedrijf hebben in Westland of Oostland. Het onderzoek heeft uitgewezen dat voor de groenteteelt de grond in de Randstad te duur is. Dat drukt teveel op de kostprijs waardoor niet meer concurrerend kan worden geteeld.

Juist in deze tijd wordt op last van de rijksoverheid in het landelijk gebied van Nederland het verspreid liggende glas verplaatst naar glasconcentratiegebieden of glasintensiveringsgebieden. Ook in de gemeente Westvoorne proberen provincie, gemeente en LTO een dergelijke miljoenenoperatie op gang te brengen. Deze maand beslist de gemeenteraad van Westvoorne of deze plannen definitief doorgang zullen vinden. Gezien de uitkomsten van het Grontmij onderzoek lijkt het doorgaan van de plannen trekken aan een dood paard. In de Brielle, waar het opruimen van verspreid liggend glas al verder is gevorderd en waar de vooruitzichten op nieuwe vestingen van glas op het aangekochte land van Piek tot dusverre nihil zijn, lijkt de gemeente verliezen te gaan lijden op de operatie.

Men zou, gezien de precaire situatie, verwachten dat men in Westvoorne pas op de plaats zou maken nu dat nog kan. Het college van B. en W. daarbij gesteund door de LTO en externe adviseurs als Twijnstra en Gudde en Agrimaco, die uiteraard geen enkel financieel risico lopen, proberen de gemeenteraad te overbluffen. De risico’s worden gebagatelliseerd in gemaakte risicoanalyses die zijn toegesneden op uitvoering van de plannen. Het idée is om op afstand van de gemeente een projectorganisatie op te richten in de vorm van een besloten vennootschap (bv). Dat klinkt heel veilig, maar de gemeente blijft volledig verantwoordelijk voor de miljoenen uitgaven en de eventuele verliezen welke worden geleden.

De adviseurs schrijven geruststellend dat een gemeentelijke bv waarschijnlijk niet eens failliet kan gaan. Hetgeen echter betekent dat bij het mislukken van de voorgenomen plannen de gemeente en daarmee dus de gemeenschap verantwoordelijk is voor het miljoenenverlies dat geleden wordt. In het verleden is aangetoond dat een overheids nv (bv) eigenlijk niet failliet kan gaan. Een bekend voorbeeld in de 80-er jaren van de vorige eeuw is de NV Afval Verwerking Rijnmond (AVR). In deze slimme constructie was Rotterdam met meer dan 1/3 van de (preferente) aandelen de gemeente die in feite het beleid bepaalde. Dat beleid was zo slecht dat na enige jaren zo’n groot verlies was ontstaan dat faillissement van de AVR voor de aandeelhouders – lees alle gemeenten in het Rijnmondgebied – de goedkoopste oplossing was.

De AVR mocht echter niet failliet gaan van de rijksoverheid omdat de vuilverbranding dan de Kas Associatie (een bank waar de Nederlandse gemeenten kortlopende leningen konden sluiten) in de val zou meesleuren. Het gevolg was dat de bevolking van het Rijnmondgebied zeer hoge tarieven voor het legen van de vuilnisbak werden opgelegd door de verkeerde inschattingen en slecht beleid van de overheid. De gemeente Westvoorne heeft dus een klip en klaar voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Niettemin wordt blindelings een werkkapitaal van 25 miljoen euro ter beschikking gesteld waarvoor de gemeente garant staat.

Zoals bekend moet voor de glasoperatie veel grond worden aangekocht voor de bouw van villa’s en uitbreiding van glas in het intensiveringsgebied. Normaliter verdient een gemeente geld voor nieuw beleid dat aan de gehele gemeenschap ten goede komt door de overwinst tussen de aan- en verkoop van grond. Bij voortzetting van de concentratie in en uitbreiding van het glasintensiveringsgebied in Tinte loopt de bevolking van Westvoorne in dit geval 40 miljoen euro mis. En dat alles om een veertiental glastuinders in het glasintensiveringsgebied van Tinte aan een zogenaamd duurzaam bedrijventerrein te helpen, dat gezien de uitkomsten van de quick scan van de Grontmij gedoemd is te mislukken.

De oprichters van de nieuwe bv, genaamd GHGW, zien de toekomst echter zonnig in. In een pand in Tinte - want dicht bij de bevolking nietwaar – gaan de projectondernemers goed samenwerken en hun successen vieren, zo meldt Twijnstra en Gudde. Wat te doen als het voor Westvoorne huilen wordt? Dan houden de externe adviseurs en de andere schuldeisers bij de gemeente de hand op en laten zich tot op de laatste cent uitbetalen.

Bron: Westvoornse Courant

Publicatiedatum: