"Een medewerker zag de oproep in de krant staan en vroeg mij: 'Wij bestaan toch ook al heel erg lang?'. Ja, daarop heb ik het aanmeldingsformulier ingevuld", vertelt Hans over zijn aanmelding. "Ik herkende ons bedrijf wel een beetje in die foto met die oude vrachtwagen. Ik noem het de 'alpinopetjes-structuur', zoals er toen gewerkt werd. Mijn opa hoorde daar ook bij. Hij begon in de crisisjaren met het onderhoud van kassen. Er was veel werk te doen en al snel hielpen een aantal zoons mee. Mijn opa en oma hadden een groot gezin, dus dat kwam goed uit. In de oorlog werd het werk wat minder, maar vooral tijdens de wederopbouw was er werk genoeg."
Het bouwen en onderhouden van kassen is in de bijna tachtig jaar dat het bedrijf bestaat altijd een rode draad geweest. Maar de insteek is in de loop der jaren wel veranderd. "Mijn opa was echt bezig met het verven en opknappen van kassen. De tweede generatie heeft daar de productie van materialen aan toegevoegd. In een loods werden de materialen gemaakt die nodig waren voor het bouwen en onderhouden van kassen", legt Hans uit. "Uiteindelijk is Zeeman daarin doorgegaan en is het onderhoud helemaal gestopt."
Klemmetje
Toen Hans begin jaren '90 het bedrijf officieel overnam, was een nieuwe focus nodig. "Ja, de topjaren waren toen eigenlijk voorbij omdat er een nieuw producten pakket samengesteld moest worden. Mijn ooms en vader werden ouder en aanvankelijk stond er niemand klaar hen op te volgen, het bedrijf zakte weg. Na lang wikken en wegen ben ik er toch ingestapt, omdat ik het zonde vond zo'n oud familiebedrijf verloren te laten gaan", verduidelijkt Hans. Het bedrijf werd omgedoopt tot JG Zeeman BV en Hans bracht een nieuwe focus in het bedrijf. "We hadden nog een bedrijfstak dat allerlei verf, coatings en kitten maakte, een onderdeel van mijn opa, maar dat is afgestoten. Voor het ontwikkelen en onderzoeken van dit soort chemische materialen heb je professionals nodig, vind ik. Het gaat bij ons nu echt om de constructiematerialen voor de kassenbouw."Hans legt een aantal Zeeman-materialen op tafel. Hij pakt een klemmetje op, dat er tegelijkertijd ingewikkeld maar toch ook weinig belangrijk uit ziet. "Kijk, dit soort klemmetjes hebben wij met tienduizenden op voorraad liggen. Het is een belangrijk onderdeel voor de kassenbouw, dus we moeten dat direct kunnen leveren. Voor ons is de vervangingsmarkt erg groot. Als een kas gesloopt wordt, kun je de grote palen en profielen onbeschadigd houden en hergebruiken. Deze klemmetjes zijn echter altijd verbogen en zijn dus onbruikbaar. Voor de bouw van een gebruikte kas zijn dus altijd nieuwe klemmen nodig." Naast deze klemmetjes, streeft JG Zeeman BV naar een zo compleet mogelijk assortiment. De overname van Alumat Hasin BV uit De Lier, vorig jaar, past in dat plaatje. "Nu kunnen we ook scherminstallaties, luchtmechaniek en nog meer onderdelen voor kassen aanbieden."
Stoppasta
Opvallend is de manier van zakendoen van JG Zeeman BV. In het hele pand is nauwelijks een velletje papier te bekennen en nergens staan archiefkasten vol met ordners. "We doen alles digitaal", verklaart Hans. "Liever geen papier. We besparen een heel bos door op deze manier te werken. Maar we doen dit niet alleen vanuit milieuoverwegingen, maar ook omdat het gewoon heel efficiënt werkt. Ingekomen post wordt ingescand en digitaal het systeem doorgestuurd, facturen gaan grotendeels via e-mail de deur uit, dat scheelt een hoop enveloppen en frankeerkosten, en ook alle personeelszaken worden digitaal geregeld. Het heeft even wat moeite en doorzettingsvermogen gekost, maar als het hele systeem eenmaal digitaal is, werkt het zó prettig. ik vind dat je het maximale moet halen uit de mogelijkheden van techniek."Dat vooruitstrevende en innoverende zit in de familie. "Ik heb mijn opa helaas niet goed gekend, maar uit de verhalen blijkt dat hij altijd bezig was met nieuwe dingen uitvinden", vertelt Hans. "Dan was hij een stoppasta voor de kozijnen aan het uitvinden, die minder snel uit zou zakken met warm weer, maar toch ook stevig blijft bij koud weer. Hij bleef proberen en testen tot hij tevreden was." De moderne JG Zeeman BV streeft ook altijd naar verbetering en het bedrijf ontwikkelt altijd weer nieuwe producten. "Volgens mij moet je een gezonde drang hebben om het werk beter te doen dan gisteren. Soms komt een idee bij onszelf vandaan, dan weer oppert een kassenbouwer een verbetering. We richten ook onze blik op toepassing buiten de kassenbouw, bijvoorbeeld in de veeteelt of verwarmingstoepassingen. Maar we wijken zeker niet af, onze roots liggen in de kassenbouw."
Toekomst
Hans Zeeman denkt dus zeker aan de toekomst. Zowel in de ontwikkeling van nieuwe producten als in de zorg om het milieu. "Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt zeker een rol. We sparen het milieu door zo min mogelijk papier te gebruiken, brengen het aluminiumafval weer bij de leverancier die het hergebruikt", legt Hans uit. Toch heeft hij nog niet alle touwtjes in handen. "Ja, ik ben nog de enige Zeeman in dit bedrijf en verdere opvolging staat nog niet klaar. Het zou natuurlijk wel prachtig zijn als ook een vierde generatie hier aan de slag gaat. Dat is nu nog onzeker, maar je weet nooit hoe het gaat lopen."Bron: Het Hele Westland