Svensson doet onderzoek naar energiebesparing en vochthuishouding

Dubbel energiedoek in de groententeelt

Het gebruik van een dubbel energiedoek in de groenteteelt is de laatste jaren sterk toegenomen. Bij paprikateelt is het bijna een standaard, terwijl ook komkommer- en tomatenbedrijven steeds meer interesse tonen. Om meer inzicht te krijgen in het effect van een dubbel energiescherm in de paprikateelt heeft Svensson de afgelopen winter onderzoek gedaan naar energiebesparing en vochthuishouding.

De belangrijkste resultaten op een rij:

  • Met een dubbel Svensson energiedoek (2 x SLS 10 ULTRA PLUS) kunnen zonder bezwaar veel schermuren gemaakt worden. Gebleken is dat wel 1600 uur geschermd kon worden zonder een nadelige luchtvochtigheid.
  • Hierdoor werd ook flink meer energie bespaard. In gesloten toestand geeft het tweede scherm 15 à 20% extra besparing, op jaarbasis zo’n 6 m³ per m².
  • Met een dubbel energiedoek is de luchtvochtigheid in de kas beter te regelen. Zodoende kan aan het begin van de teelt een hogere RV worden gerealiseerd, gunstig voor een snelle weggroei van de plant. Later in de teelt kan dan in fasen worden overgeschakeld op één scherm, waarmee tot begin mei energie bespaard kan worden.
  • In de zomer bieden twee doeken voordelen voor een optimale zonwering; bij tegen elkaar inlopende doeken kan het gewas immers volledig geschermd worden, terwijl er toch voldoende luchtuitwisseling plaatsvindt tussen de doeken door.
Onderstaande grafiek illustreert de energiebesparende werking van twee SLS10 ULTRA PLUS schermen boven elkaar. Zo daalt de temperatuur boven het tweede scherm tot -3 ºC bij een binnentemperatuur van 18 ºC!Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.