"Inspanningen industriegroentetelers niet beloond"

De industriegroenten hebben zwaar geleden onder de droge zomer. Veel telers konden de gecontracteerde hoeveelheden niet aanleveren. Bovendien stegen de productiekosten door de veelvuldige beregening. “Maar ook wie meer leverde dan zijn contract voorschreef, werd niet beloond met een degelijke prijs. Wij hadden toch op iets meer respect gehoopt van de verwerkers”, luidt het bij Boerenbond.

Industriegroentetelers gaan in het begin van het jaar een contract aan om een bepaalde hoeveelheid te leveren aan hun afnemer. Door de droge maanden augustus en september dreigde een groeiachterstand en een kwaliteitsverlies. Daarom moesten de telers hun groenten beregenen. De arbeidstijd en extra kost voor water zal op veel bedrijven de productiekosten doen stijgen met minimum 500 euro per hectare, berekende Boerenbond.

Voor de teelt van bloemkolen voor de industrie betekent dit een stijging van de productiekosten van meer dan 10 pct. “En dit alleen maar om naar eenzelfde opbrengst te streven en te voldoen aan de contractvoorwaarden. Velen zullen die inspanningen opnieuw niet beloond zien”, klinkt het bij de landbouworganisatie.

“Wie er in slaagde om toch een kleine overproductie te realiseren, werd door de afnemers opnieuw in de steek gelaten. Die wilden die kleine hoeveelheid te veel geproduceerde bloemkool op een bedrijf slechts uitbetalen aan 290 euro per ton in plaats van 345 euro per ton, wat de contractprijs is”. En dat terwijl volgens Boerenbond nu al geweten is dat met moeite de totale gecontracteerde hoeveelheid zal gehaald worden. “Wij hadden op meer gehoopt”.
 

Bron: Boer & Tuinder

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.