Rozenkas op water is wereldprimeur

Vooronderzoek drijvende kas van start

Gisteren is het startschot gegeven voor vooronderzoek naar de haalbaarheid van een drijvende bloemenkas onder de naam Floating Roses. Met een drijvende kas slaat de tuinbouwsector twee vliegen in één klap: het is een innovatieve oplossing voor ruimteschaarste en een goede uitbreiding van waterbergingscapaciteit. Productschap Tuinbouw-voorzitter T. Joustra gaf samen met F. Tielrooij, voorzitter van de Stuurgroep Drijvende Kas, op 3 november het symbolische startschot.



Rozenkas op water is wereldprimeur

De provincie Zuid-Holland heeft het initiatief genomen om te onderzoeken of in de provincie een drijvende kas kan worden gerealiseerd. Vervolgens heeft de Stuurgroep Drijvende Kas bij een inschrijving bepaald dat het ondernemersplan Floating Roses van rozenkwekers Wim van Kampen en Frank Olieman het meest veelbelovend is. Inmiddels is dit plan verder uitgewerkt. Uit het vooronderzoek moet blijken of een drijvende kas van vijf hectare technisch en economisch mogelijk is. De nieuwe glaslocatie moet ook nieuwe standaarden opleveren op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing en zal dienen als grootschalig voorbeeldproject voor de tuinbouw. Een drijvende kas van vijf hectare is een wereldprimeur. De drijvende kas wordt ontwikkeld door een publiek-privaat samenwerkingsverband, dat volledig op innovatie is gericht. Overheden, wetenschappelijke instellingen, bouwbedrijven in de water- en kassenbouw, tuinbouwtoeleveranciers en het tuinbouwbedrijfsleven bundelen hun kennis en krachten bij de ontwikkeling van de drijvende kas.

Bouwen op water: innovatief en duurzaam

Een drijvende kas is een innovatief en duurzaam voorbeeld van het combineren van glastuinbouw en waterberging op dezelfde vierkante meters. De komende jaren zullen vele tienduizenden hectares grond voor waterberging worden ingericht, wat ten koste gaat van de ruimte die beschikbaar is voor sierteeltproductie en voedingstuinbouw. Door te bouwen op water en zo aan waterbergingsgebieden een extra economische functie te geven, kan het eenvoudiger worden om ruimte voor water te creëren. Met het realiseren van een drijvende kas versterkt de Nederlandse glastuinbouw haar positie als Greenport en wordt het innovatieve imago van de sector in de wereld onderstreept. Meer informatie over de drijvende kas is te vinden op www.floatingroses.nl.

Floating Roses wordt financieel mogelijk door o.a.:
Productschap Tuinbouw, Rabobank, Interpolis/St. Hagelunie, Ministerie van LNV en provincie Zuid-Holland.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.