Fa. Niesten en Red Harvest

Uitbreiders in Noord-Holland

Coen Niesten (Fa. Niesten) en Jaap Noordam (Red Harvest), twee vooruitstrevende ondernemers, bouwen nieuw in Noord-Holland. Coen breidt zijn bestaande bedrijf in Heerhugowaard uit. Jaap start een nieuwe locatie in Wieringermeer. Coen steekt van wal: "Negentien jaar geleden heb ik samen met mijn vader en broer een kavel in Heerhugowaard aangekocht. Deze kavel van zeven hectare is in de loop der jaren volgebouwd. Recentelijk is de laatste tweeënhalve hectare bebouwd. Samen met Wim run ik nu een bedrijf van ruim vijf hectare met geblokte, rode paprika’s. Senior is een aantal jaren terug uit het bedrijf gestapt."


Wim en Coen Niesten

Ook Jaap heeft al jarenlange ervaring: "Ik teelde al zo’n acht jaar losse tomaten, toen mijn broer Leon in 1992 in het bedrijf stapte. Wij zijn op dat moment overgeschakeld op trostomaten. In 2007 is zwager Wilfred erbij gekomen. De trostomatenteelt is verdeeld over drie locaties. Twee teeltlocaties in het Westland (totaal acht hectare) en één in Wieringermeer (vijftien hectare). In Wieringermeer wordt nu de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw."

Nieuwbouw

Jaap vervolgt: "Al in 2006 hadden wij 53 hectare boerderijgrond aangekocht ter uitbreiding van onze onderneming. Momenteel wordt de eerste vijftien hectare bebouwd. De nieuwbouw voldoet vanzelfsprekend aan alle geldende milieu-eisen. Innovatief is de ondergrondse waterberging. Het water wordt in de winter veertig meter diep ondergronds gepompt, waarna het in de zomer weer hergebruikt kan worden. Bij de nieuwe locatie is ook voorzien in een verwerkingsloods waar in de toekomst de producten klein verpakt zullen worden. Direct klaar voor het winkelschap. Hiervoor wil ik naast de huidige Global GAP nog meer hygiëne- en kwaliteitssystemen implementeren, zoals onder andere HACCP."


Jaap Noordam

Ook bij Coen staat milieu hoog in het vaandel: "Voor de nieuwbouw is bij ons een bijzondere samenwerking met een collega-bloemenkweker ontstaan voor de warmtevoorziening. Onze buurman van 200 meter verderop levert zijn restwarmte en CO2 aan ons. Vervolgens leveren wij met de WKK electriciteit terug. Door deze samenwerking wordt de ketelinzet in de wintermaanden voorkomen. Dit is een regelrechte milieuwinst. Bovendien wordt de restwarmte van onze buurman benut en niet vernietigd. Ook is een omgekeerde osmose geïnstalleerd. Hiermee kan het water nog langer en makkelijker gerecirculeerd worden. Naast deze energiebezuinigende maatregelen zijn biologische bestrijding en tracebility belangrijke aspecten in de bedrijfsvoering. Met het nieuwe padregistratiesysteem is het product exact te herleiden tot de pluklocatie. De verwerking van onze producten vindt plaats in een centraal sorteerstation in Poeldijk. Alwaar de producten worden verpakt en voorzien van etiket."

Dicht bij de markt

Sinds 2007 vermarkt Coen, lid van FresQ, zijn producten via FresQ FrEsteem Paprika: "Ik ben zeer te spreken over de afzetorganisatie. Sturing vanuit de telers vind ik belangrijk. Regelmatig zijn er vergaderingen in het Westland over allerlei onderwerpen. Bovendien verloopt de verkoop duidelijk. Producten worden niet verkocht voordat een prijs is afgesproken. Er worden heldere afspraken gemaakt, voordat het product geleverd wordt. De productbeschikbaarheid is in handen van de telers tot het moment van verkoop."

Jaap vertelt: "In 2008 zijn wij aangesloten bij FresQ. Onze producten worden afgezet via FresQ FrEsteem Tomaat. Met name de transparantie binnen de organisatie spreekt mij aan. Als teler sta je ook dicht bij de markt. Ik weet waar onze producten naartoe gaan. Bovendien komt er informatie terug. Hierdoor kunnen wij beter inspelen op de markt. Dit is zeker van belang bij areaaluitbreidingen en assortimentskeuzes."

Toekomst

Met het oog op de toekomst merkt Jaap op: "Het zijn lastige tijden op dit moment. Toch willen wij in de toekomst doorgroeien. Er is nog voldoende grond beschikbaar in Noord-Holland, waar nu de geiten rondhuppelen.” Coen besluit: "Wij zullen verder gaan in de paprika’s. Voor verdere schaalvergroting zouden wij moeten verkassen. Nu was de beste optie bijbouwen op de huidige locatie."

Bron: Fresqrant

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.