Dalende witlofproductie Frankrijk doet prijsvorming goed

Tholen - Sjaak Gerardts van telersvereniging Zonlof oogstte deze week de eerste nieuwe witlof al. Positieve bijkomstigheid is dat de witlof ook nog voor redelijke prijzen worden verkocht. "De prijzen liggen rond de euro", vertelt Sjaak. "Veel telers gaan deze periode overschakelen, dus ik verwacht de komende maand zeker niet meer witlof. Dat biedt potentie voor de prijs en dat mag ook wel een keer."

In Frankrijk valt de witlofproductie tegen en dat is volgens Geraerdts de belangrijkste oorzaak van de betere prijs. In Frankrijk was altijd een overschot van 20%. Nu is in sommige gebieden door de droogte 25% van de oogst mislukt. Dat is niet verkeerd, want dan krijg je redelijke prijzen."

Belgische en Franse witloftelers willen het mogelijk maken witlofpennen ter interventie aan te bieden in geval van zeer slechte prijsvorming. Zij hebben daarvoor een aanvraag ingediend bij de Europese Commissie. Volgens Geraerdts is interventie op dit moment niet van toepassing en is de oplossing eenvoudiger door simpelweg met z'n allen minder witlof te zaaien. 

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.