Tijdelijke vrijstellingen ter bestrijding van Thaumatotibia leucotreta in Spaanse peper

Voor een viertal gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof deltamethrin wordt een tijdelijke vrijstelling verleend om Thaumatotibia leucotreta (false codling moth) in de teelt van Spaanse peper te bestrijden. Het gaat om de middelen Agrichem Deltamethrin, DECIS EC, Deltamethrin EC 25 en Decis Micro.

In oktober 2009 heeft de Plantenziektenkundige Dienst (PD) de aanwezigheid van Thaumatotibia leucotreta (Lepidoptera) op een teeltbedrijf met Spaanse pepers geconstateerd. Dit plaaginsect komt oorspronkelijk voor in Afrika en komt normaliter niet voor in de Europese Unie. Het insect kan zich waarschijnlijk niet buiten vestigen in het Nederlandse klimaat maar wel in kassen. T. leucotreta is een vruchtboorder en wordt door de PD als zeer schadelijk beschouwd. Nu dit insect is aangetroffen op een teeltbedrijf met Spaanse pepers is er sprake van een bedreiging van de plantaardige productie.

In de teelt van Spaanse peper zijn indoxacarb, methoxyfenozide en spinosad toegelaten. Deze middelen werken tegen de larvale stadia van vlinders. Het is onbekend hoe effectief deze middelen zullen zijn tegen T. leucotreta. De verwachting is dat de chemische bestrijding van de larvale stadia van dit organisme zeer moeilijk is door de verborgen en beschutte levenswijze van de rupsen. Om het insect effectief te kunnen bestrijden is het noodzakelijk dat er een middel ingezet kan worden tegen adulten. Er zijn geen chemische middelen toegelaten voor het bestrijden van adulte motten.

Gezien het bovenstaande is er sprake van bedreiging van de plantaardige productie door een onvoorzienbaar, op geen enkele andere manier te bestrijden gevaar. Daarom wordt vrijstelling verleend voor een viertal gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof deltamethrin in de teelt van Spaanse peper.

Bron: Ministerie van LNV

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.