Internationale inzet om vervuiling door kunstmest te beperken

Er moet meer en betere internationale samenwerking komen om de negatieve gevolgen van het gebruik van meststoffen te beperken, dat stelt minister Cramer van VROM. Zij wil een internationaal platform oprichten waar alle kennis en expertise over het gebruik van meststof bij elkaar komt. Op het ministerie van VROM wordt daarom samen met het United Nations Environment Programme (UNEP) en de Verenigde Staten een internationale conferentie georganiseerd. Deze vindt op 22 en 23 oktober plaats.

Op dit moment is tweederde van de voedselzekerheid in de wereld afhankelijk van kunstmest. Tussen 1960 en 1990 is deze behoefte meer dan verzevenvoudigd. De verwachting is dat de behoefte de komende jaren alleen maar zal toenemen. Het gebruik van kunstmest heeft ook negatieve effecten. Ongeveer 20% van het stikstof in kunstmest lekt weg in de bodem of naar het grond- en oppervlaktewater. Dit kan zorgen voor vervuiling van bodem en grondwater en heeft een schadelijk effect op ecosystemen.

Fosfaat is eveneens een belangrijke meststof. De fosfaatvoorraden zijn beperkt en fosfaat wordt naar verwachting in de loop van deze eeuw schaars. De huidige landbouwpraktijk leidt ertoe dat het in het milieu terechtkomt. Hier zorgt het voor vermesting van het oppervlaktewater en aantasting van de biodiversiteit.

Op de internationale conferentie zijn vertegenwoordigers van diverse internationale onderzoeksinstituten en landen aanwezig die dagelijks te maken hebben met stikstofproblemen zoals Zuid-oost Azië en sub-sahara Afrika. Ook de Internationale Kunstmest Associatie is aanwezig. Nederland zet zich al enige jaren in voor meer internationale uitwisseling over het ingewikkelde stikstofprobleem en vervult samen met UNEP en de Verenigde Staten een voortrekkersrol.

bron: Ministerie van VROM

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.