De uitvoer van glasgroentenkwam dit jaar aarzelend op gang maar is inmiddels op weg naar een recordhoeveelheid (dat wil zeggen in volume, door de slechte prijzen blijft de waarde van de uitvoer achter). Voor producten als peen, peer, appel, witte kool, prei en sperziebonen blijft het volume van de uitvoer dit jaar duidelijk achter bij vorig jaar.
Uit een vergelijking van januari t/m augustus 2009 met januari t/m augustus 2008 blijkt het volgende:
- De uitvoer naar Duitsland is licht gestegen, van 648 naar 650 miljoen kg. Er is minder prei, peen, ijsbergsla, hard fruit en sluitkool naar Duitsland gegaan, maar wel meer spruitkool, tomaat, paprika en aubergine.
- De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is 8% afgenomen, van 262 naar 242 miljoen kg. Er is minder paprika, aubergine, kropsla, witte kool, peen, prei en peer naar het VK gegaan, maar wel meer appel en tomaat.
- De uitvoer naar Rusland is 27% gedaald van 87 naar 63 miljoen kg. Er gaat minder hard fruit, tomaat, komkommer, peen en witte kool naar Rusland, maar wel meer paprika en aubergine.
- De uitvoer naar België is met 2% afgenomen van 111 naar 108 miljoen kg. Er is minder peen en sperzieboon naar België gegaan, maar wel meer schorseneer, appel, koolraap, spinazie, doperwten en paprika.
- De uitvoer naar Frankrijk is licht gestegen, van 96 naar 98 miljoen kg. Er is meer tomaat, komkommer, aubergine en champignon naar Frankrijk gegaan, maar minder peen en peer.
- De uitvoer naar Zweden is met 12% afgenomen, van 80 naar 70 miljoen kg. Er is minder aubergine, komkommer, paprika, champignon en hard fruit naar Zweden gegaan.
- De uitvoer naar Italië is met 33% toegenomen, van 45 naar 61 miljoen kg. Deze toename is vooral aan de tomaat te danken.
- De uitvoer naar de Verenigde Staten is 56% gestegen, van 12 naar 19 miljoen kg. Met name de uitvoer van paprika en tomaat naar de VS is toegenomen.