Kevin Wolfe van Stubbins Marketing uit Cambridgeshire:

"Optimistisch over de toekomst van de tomatenteelt in Engeland"

Een ruim assortiment tomaten telen én in de smaak vallen bij de consument. Dat is niet eenvoudig, vindt ook Kevin Wolfe. De bedrijfsleider van het in Cambridgeshire gevestigde Stubbins Marketing stelt daarnaast nog zijn eigen eisen aan rassen: ze moeten mooie uniforme vruchten produceren die gemakkelijk zijn te plukken. Lastig of niet, de teler is hierin uiterst succesvol gebleken.Kevin kwam tien jaar geleden het Stubbins Marketing Ltd. team versterken. Hij had al een succesvolle carrière in het telen van tomaten en komkommers achter de rug en zag het werken bij Stubbins als een uitgesproken kans. Samen met collega-bedrijfsleider Steve Clarkson, heeft hij de hoge verwachtingen die ze van hem hadden meer dan waar gemaakt.

Lijn versproducten

Het hoofdkantoor van Stubbins Marketing Ltd. is gevestigd in Waltham Cross, in de provincie Hertfordshire. Het bedrijf teelt en levert een hele lijn versproducten aan de
belangrijkste Britse groothandelaren en verwerkingsbedrijven. Naast hun vestiging in Cambridgeshire, hebben ze ook een tomatenbedrijf in Wales, een paprika- en auberginekwekerij in Waltham Abbey, Essex en een grote productielocatie in het Spaanse Almería.

Brits product populair

Toen Kevin in 1999 in dienst kwam, bestond het teeltbedrijf in Cambridgeshire uit 4 hectare glas. In 2004 werd dit uitgebreid met nog eens 3,5 hectare. De bouw van de nieuwe kas startte in maart en halverwege augustus werd het eerste gewas
al geplant. Tegenwoordig is deze kas een van Engelands meest efficiënte teeltlocaties voor tomaten. Om aan de groeiende vraag naar Britse producten te kunnen voldoen, wordt de kas binnenkort uitgebreid met nog eens 4 hectare glas.

Dometica RZ uitstekend in vorm

"We telen hier 2,5 hectare losse tomaten van het ras Dometica RZ”, vertelt Kevin. “We planten in de tweede week van januari met een stengeldichtheid van 2 per m² en gedurende week negen en tien wordt de stengeldichtheid opgevoerd naar
3,75 stengels per m². We beginnen met oogsten in de tweede week van
april en telen Dometica vooral voor de 6-stuks verpakkingen. Tussen de 70 en 80 procent van de vruchten van dit ras heeft een grootte van 47-57 millimeter en voldoet daarmee prima aan de eisen van de consument. Naast de uitstekende vorm heeft Dometica ook een goed brix-gehalte en geeft het ras een hoge productie,
van rond de 58 kilo per m²."

Het bedrijf doet ook nog de nodige ervaringen op met andere rassen. "We telen hier ook de losse tomatenrassen Elanto RZ en Arvento RZ en doen een proef met Dometica RZ op onderstam Emperador RZ. We willen kijken wat de impact hiervan is op de opbrengst. Tot op heden heeft het al 0,3 kilo per m² meer opgeleverd."

Trots op Mecano RZ

"Om aan de grote vraag naar trostomaten te voldoen, telen we Mecano RZ. En met succes", vervolgt Kevin. "Dit ras produceert een prachtige, ronde vrucht met een lage scheurgevoeligheid. Hij geeft 5 tot 6 vruchten per tak van tussen de 100 en 110 gram. Hierdoor is het een ideaal product voor de Britse markt."

Duurzaamheid

"De stijgende energiekosten zijn een enorm probleem voor de Britse tomatenindustrie. Ondanks de twee WKK-installaties die we hier hebben en het gebruik van energieschermen, blijven de energiekosten stijgen. Ook de prijs van steenwol neemt toe, waardoor we deels zijn overgestapt op kokosmatten. Dit blijkt een uitstekend alternatief voor steenwol, want het bevordert een goed wortelgestel en de vochtigheid van het substraat is met de juiste watergift relatief eenvoudig te regelen. Bovendien zijn kokosmatten recyclebaar en eindigt steenwol op de vuilstortplaats."

Good Natured

"Onze filosofie is om de smaak van de tomaten continu te verbeteren en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Dit is met de gewassen die wij hier telen uitstekend te realiseren. We hebben namelijk geen last gehad van ziektes. Spint is ongetwijfeld het grootste gevaar maar die hebben we tot op heden goed op biologische wijze weten te controleren. Sinds 2009 is onze hele teeltlocatie zelfs vrij van gewasbeschermingsmiddelen en maken onze tomaten en komkommers deel uit van de ‘Good Natured’-lijn."

Toekomst rooskleurig

Kevin Wolfe is heel optimistisch over de toekomst van de tomatenteelt in het Verenigd Koninkrijk. "Door de ‘five-a-day’ (vijf-per-dag) overheidscampagne voor gezonde voeding is de vraag naar tomaten flink toegenomen. Als we met de modernste technologieën de energiekosten onder controle weten te houden en we gebruiken de nieuwste rassen met een hoge virustolerantie en hoge opbrengsten, dan voorzie ik voor de toekomst geen enkele reden waarom we niet succesvol en winstgevend kunnen blijven."

Bron: Seeds & Service Tomaat, Rijk Zwaan

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.