Provincie Limburg vraagt steun bij sanering kassen bij Hout-Blerick en Velden

De sanering van verspreid liggende kassen bij Hout-Blerick en het Maasdal bij Velden is door de Provincie Limburg bij het ministerie van VROM voorgedragen als voorbeeldproject voor het innovatieprogramma `Mooi Nederland'. Het Rijk wil in dit kader 10 projecten ondersteunen, die zich richten op een duurzame glastuinbouw door middel van het verplaatsen en saneren van kassen. Het Rijk wil deze projecten versnellen.

Een voorwaarde voor ondersteuning is dat deze kassen bij voorkeur in landschappelijk waardevolle gebieden liggen en buiten de bundelingsgebieden. De ondersteuning zal met name bestaan uit het leveren van expertise bij het opstellen van een plan van aanpak, het bijdragen aan de totstandkoming van regiospecifieke afspraken en de inzet van extra geld van de overheid. De provincie Limburg heeft binnen dit kader de projecten Laerbroeck in de gemeente Venlo en het project Maasdal Velden voorgedragen.

Het betreft in beide gevallen projecten die zijn gelegen in het stroomvoerend winterbed van de Maas. De projecten hebben een meerledige doelstelling. Belangrijk doel is hoogwaterveiligheid van de gebieden langs de Maas te vergroten. Door de belemmeringen van de kassen weg te nemen krijgt de rivier meer ruimte. In de ontstane ruimte kunnen maatregelen worden genomen, zoals het aanleggen of verbreden van hoogwatergeulen. De te verplaatsen bedrijven krijgen op hun nieuwe locatie meer mogelijkheden om zich duurzaam verder te ontwikkelen.

Een ander belangrijk doel is een kwaliteitsverbetering van de natuur en het landschap in de projectgebieden, waardoor deze ook een grotere toeristische en recreatieve waarde krijgen.

Bron: Gemeente Arcen en Velden

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.