mits tijdig gesignaleerd

Tuta absoluta beheersbaar onder de Nederlandse teeltcondities

Dat de problematiek rond Tuta absoluta leeft in de sector bleek duidelijk tijdens een drukbezochte bijeenkomst op 6 oktober,georganiseerd door LTO Groeiservice, Productschap Tuinbouw en Wageningen UR Glastuinbouw. Tijdens presentaties werd een beeld geschetst over de razendsnelle verspreiding van Tuta absoluta uit Zuid-Europa naar het noorden.

De situatie in Nederland werd toegelicht door de Plantenziektekundige Dienst. Wageningen WUR en leveranciers van biologische bestrijders gaven een overzicht van bestrijdings- en heersmaatregelen. Teeltbedrijven waar ook importtomaten worden verwerkt/verpakt lopen een verhoogd risico op besmetting. Bedrijven met belichte teelten en biologische bedrijven lopen meer risico bij besmetting. Bij deze bedrijven is het moeilijker om van de besmetting af te komen. Meer onderzoek is nodig. Daar wordt veel energie ingestoken.

De eerste ervaringen laten zien dat Tuta absoluta beheersbaar is onder de Nederlandse teeltcondities, mits besmetting tijdig wordt gesignaleerd. Er wordt dan ook een dwingende oproep gedaan aan alle telers van mogelijke waardplanten (tomaten, aubergine en andere solanaceae) om signaleringvallen op te hangen. Ook aan het eind van de teelt. De sector heeft duidelijk de ambitie uitgesproken om het jaar 2010 vrij van Tuta absoluta te beginnen. Belangrijk aandachtspunt is, naast signaleren, de oude teelten goed te ruimen en schoon te beginnen aan een nieuwe teelt.

Nu het organisme niet wordt gereguleerd door de overheid is het nemen van maatregelen de verantwoordelijkheid van de sector. De eerste stappen zijn daartoe gezet door adviezen voor telers op te stellen. In het voorjaar is een hygiëneprotocol verspreid onder de handelaren die tomaten uit besmette gebieden importeren. Tijdens de discussie bleek dat er behoefte is aan meer dwingende maatregelen. Conclusie is dat betrokken sectororganisaties op korte termijn verkennen welke mogelijkheden hiervoor zijn.

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.