Tholen - Tijdens de landelijke paprikadag sprak Fred Jacobs - inspecteur buitenlandse afzetmarkten bij het Kwaliteits Controle Bureau (KCB), over de kwaliteit van de paprika's in de afzetketens. Jacobs weet waar hij over spreekt, want hij volgt de kwaliteit van het Nederlandse product in de belangrijkste groothandels en grootwinkelbedrijven in de belangrijkste afzetmarkten Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en België op de voet.
Fred Jacobs
"Jullie reputatie is goed, maar wees er zuinig op", vatte Jacobs de kwaliteit van de paprika's van eigen bodem samen. "We leveren grote partijen met uniforme en goede kwaliteit met een goede smaak en houdbaarheid, weinig tot geen in- en uitwendig residu en hebben een goede logistiek. Maar uw reputatie moet ook goed zijn om de concurrent zo lang mogelijk buiten de deur van het distributiecentrum te houden. Er komen steeds meer spelers op de markt en de bevolking in de EU neemt af. Zo neemt de afzet uit Turkije toe in de Duitse en Britse supermarkten en hoe lang duurt het nog voordat landen als Marokko in staat zijn houdbare paprika's te telen? Ook de Poolse paprika's worden met Nederlandse rassen op de Nederlandse leest geteeld."
De grote vraag van Jacobs betoog was of onze afnemers tevreden zijn. "De afnemer moet ook voor jullie centraal staan", hield Jacobs de aanwezige paprikatelers voor. "We hebben te maken met een verzadigde markt, waardoor het niet meer de telers of exporteurs zijn die bepalen wat een goede kwaliteit is, maar de afnemers. Ken daarom de wensen van uw klanten en maak duidelijk waar je product voor staat!"
Volgens Fred Jacobs willen deze afnemers bovenal dat de paprika's er mooi uitzien en moeten telers aandringen op gebruik van afdekvellen of gesloten dozen. "Dat houdt in dat ze geen schilgebreken hebben. Meestal kunnen we hieraan voldoen, maar de ouderdomsstip in de zomer vormt daar een uitzondering op. Hoewel die deze zomer aanzienlijk minder problemen gaf, moet deze voorkomen worden, omdat het een voortgaand gebrek betreft."
Bij het uiterlijk van de paprika hoort volgens de kwaliteitsinspecteur ook dat de paprika's vrij van zichtbaar residu zijn. "Op dit moment scoren we hoog, maar dat moeten we wel meer uitspelen, want consumenten letten steeds meer op gezondheid. Spanje kan daarin niet altijd meekomen", weet Jacobs. "De kleur van de Nederlandse paprika's ziet er met name bij de Britse en Scandinavische retailers prima uit."

Fred met telers in gesprek
Minder mooi is de steelrot op de beschadigingen, vertelde Fred. "Beschadigde stelen komen te vaak voor. En hoewel die beschadigingen los verpakt meestal verkurken, is de kant groter dat die in flowpack en andere kleinverpakkingen overgaat in rot. Daarnaast zijn er in het voorjaar regelmatig opmerkingen over dikke stelen. Afnemers willen niet betalen voor een waardeloze steel en al helemaal niet wanneer de prijs hoog is."
De houdbaarheid van de Nederlandse paprika's noemt de KCB'er overwegend goed. "Maar bedenk wel dat de houdbaarheid voor de grootwinkelbedrijven en de groot- en kleinhandelaren voor misschien wel meer dan de helft verantwoordelijk is voor uw imago", waarschuwde Jacobs. "Dit jaar stond de houdbaarheid toch onder druk als gevolg van gebroken staartjes, rotte stelen, ouderdomsstippen en binnenrot."
Wat betreft het smaakaspect vertelde de inspecteur dat er soms wordt opgemerkt dat de smaak van paprika's weleens minder intensief zou zijn. "Natuurlijk is dat subjectief en moeilijk vast te stellen, maar vergeet niet te inventariseren of de klant geen gelijk heeft. Tijdens de tomatencrisis (Wasserbombe-affaire) dachten de telers ook dat ze een goed product leverden, maar de consument dacht daar anders over. Als er één Duitse acteur of presentator gaat zeggen dat deHollandse paprika niet smaakt, hebben we een gigantisch probleem. Voorkom dat dit werkelijkheid wordt!"