LTO en NPN doen beroep op minister Cramer:

"Groenleningen voor de toekomst veiligstellen"

De groenfinanciering via banken mag niet stoppen vanwege nieuwe overheidsregels, die nog niet op tijd zijn afgerond. Verschillende banken hebben aangegeven dat ze lopende groenleningen ter waarde van 80 miljoen euro aan het eind van dit jaar niet kunnen verlengen vanwege onduidelijkheid over de toekomst van groenfinanciering.
 
LTO Nederland en Natuurlijk Platteland Nederland hebben minister Cramer (VROM) in een gezamenlijke brief dringend verzocht om de groenfinanciering ook voor de komende jaren veilig te stellen. De groenfinanciering van boeren, die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer doen, dreigt in de knel te komen omdat het ministerie van VROM en de provincies nog werken aan nieuwe regelingen voor agrarisch natuur- en landschapbeheer en groenprojecten. LTO en NPN willen de Regeling groenprojecten in de benen houden omdat ze een stimulans vormen voor boeren om met dat beheer aan de slag te gaan.
 
Nu is het risico ontstaan dat banken leningen niet kunnen verlengen; boeren moeten de lopende lening dan terugbetalen of laten herfinancieren tegen hogere kosten. De rentekorting via groenbanken - alleen al via de Rabobank zijn 1.100 van dergelijke leningen verstrekt - komt dan te vervallen. In potentie zouden nog veel meer agrariërs met agrarisch natuur- en landschapsbeheer van de rentekorting gebruik kunnen maken. Het verzoek van LTO en NPN aan de minister is dat de nieuwe regelingen voor natuur- en landschapsbeheer en groenprojecten uiterlijk eind november worden ingevoerd.
 
Als de ministeries van VROM en LNV en het Interprovinciaal Overleg (IPO) de afstemming van nieuwe regelingen tijdig voor elkaar hebben, kan de Regeling groenprojecten voor het onderdeel agrarisch natuur- en landschapsbeheer worden gehandhaafd. Het resultaat zou zijn dat groenfinanciering mogelijk blijft en banken de bestaande leningen gewoon kunnen verlengen. In de brief wijzen beide organisaties er op, dat onderbreking van de groenfinanciering in een tijd van lage landbouwprijzen zeer ongelegen komt. Het belangrijkste vinden zij dat groenfinanciering ook in de toekomst mogelijk blijft.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.