Gezondheid en betaalbaarheid bepalen aankoop voedsel

Gezondheid en betaalbaarheid, maar ook smaak, zijn belangrijke redenen waarom consumenten voedingsmiddelen kopen, zo wijst het rapport Peiling Consument en Voedsel van het ministerie van LNV uit. Dierenwelzijn en ambachtelijkheid spelen nauwelijks een rol. In het onderzoek uitgevoerd door Wageningen Universiteit (WUR) in opdracht van LNV staan gegevens van respondenten uit het GfK ConsumerScanpanel.Voor aankoopgegevens putte WUR uit data van onderzoeksbureau IRI. Aspecten als milieu en rechtvaardigheid vinden de respondenten minder belangrijk, zo blijkt uit het rapport. "Dat er op milieu gelet wordt, vind ik goed, maar als consument doe ik dat niet", luidde één van de reacties.

Voedselveiligheid geldt voor veel consumenten als een belangrijk aspect. Ze hebben alleen moeite met het beoordelen hiervan. Het is dan ook geen aankoopmotief. Gaat het over de kwaliteit van producten dan zien boodschappers dit vooral als een containerbegrip. Ze associëren dit aan verschillende producteigenschappen en daarom is het in een onderzoek moeilijk meetbaar.

Verwarring bestaat er over voedselkwaliteitswaarden. Consumenten vinden het lastig om ze van elkaar te onderscheiden. Ze zien wel veel verbanden onderling. "Als het goed is voor het milieu dan zal het ook wel goed zijn voor de gezondheid", zo luidt een reactie. Gezondheid zien deelnemers als één van de belangrijkste voedselkwaliteitswaarden. De onderzoekers vonden nauwelijks een relatie met gezondheid als belangrijkste aankoopmotief. Evenmin met het kopen van producten met een gezondheidslogo. Wel vinden gezondheidsbewuste consumenten het eten van groenten, fruit en vis belangrijk.

Zie ook: www.vmt.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.