Dr Hans Maurer van IFPS uit Nieuw-Zeeland:

"Nederlandse expertise van teelt veel invloed op onze tuinbouw"

Tholen - "De Nederlandse expertise op het gebied van groententeelt heeft veel invloed op de tuinbouwsector in Nieuw-Zeeland." Dat zegt Dr. Hans Maurer, voorzitter van de International Federation for Produce Standards (IFPS). De Nieuw-Zeelander bracht vorige week een bezoek aan ons land, waar hij een presentatie verzorgde op het congres 'Op weg naar een SLIMmere agf-keten' van Frugicom. AGF.nl had een interview met Maurer over IFPS en de groenten- en fruitsector in Nieuw-Zeeland.

IFPS is een internationale organisatie die zich sinds 2006 officieel bezighoudt met standaarden. Hiertoe behoren leden van over de hele wereld, bestaande uit organisaties die de handel vertegenwoordigen. Leden zijn bijvoorbeeld United Fresh uit Australië, PMA uit de VS, CPMA uit Canada en Frug I Com uit Nederland. Op dit moment is een standaard rondom voedselveiligheid een belangrijk item. Zo vraagt men zich af hoe de certificering van producenten gemeten wordt en hoe dit gestandaardiseerd kan worden voor alle landen die er toe doen.Dat een dergelijke organisatie nu van belang is spreekt volgens Maurer voor zich. Hij vertelt dat de handel tegenwoordig o.a. veel breder is omdat er meer internationaal gekocht en verkocht wordt, logistiek sneller is waardoor ook meer producten tegelijkertijd op de markt zijn en de hedendaagse consument meer wil en kan weten over hetgeen ze kopen. IFPS zet zich in om een wereldwijde effectieve handel te stimuleren. "Wij geloven dat over drie jaar ons ledenaantal is verdubbeld, iedereen ons kent en dat we serieus iets kunnen toevoegen aan de standaarden voor de sector", aldus Maurer.

Op de vraag wat gastland en thuisland van elkaar kunnen leren vertelt Maurer dat Nederland een internationale leider is in de groenten- en fruitsector. Voor Nieuw-Zeeland is Nederland een belangrijke afnemer, waarvandaan ook veel producten weer bestemd zijn voor re-export. Nederland heeft een duidelijk invloed gehad op de tuinbouwsector in Nieuw-Zeeland door de kennis en vaardigheden van Nederlanders betreffende de groententeelt. Deze invloed is mede tot stand gekomen doordat veel Nederlanders zich hebben gevestigd in Nieuw-Zeeland.

Aan de andere kant kan Nederland volgens hem ook zeker nog wat leren van Nieuw-Zeeland. "Wij staan veel verder af van afzetgebieden en moeten dan ook altijd op de uitkijk staan voor nieuwe marktmogelijkheden. Daardoor zijn wij flexibeler en mogelijk vindingrijker. Nederland is internationaal leider maar Nieuw-Zeeland volgt Nederland snel op!"

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.