Horti Fair/Flynth-symposium opmaat naar Horti Fair

"Tuinbouwsector moet duurzaamheidsverhaal aan consument vertellen"

"U heeft het vertrouwen in de duurzaamheid van de Nederlandse glastuinbouw bevestigd en op een aantal aspecten genuanceerd", aldus discussieleider Gijs Weenink na afloop van het lagerhuisdebat tijdens het Horti Fair/Flynth-symposium op 24 september in Rijnsburg. Dit druk bezochte symposium is de jaarlijkse opmaat naar de Horti Fair, dit jaar van 13 tot en met 16 oktober in Amsterdam. Vijftien branchegenoten gingen tijdens het debat in op stellingen en op de presentaties van de sprekers prof. dr. Sweder van Wijnbergen, Meiny Prins (zakenvrouw van het jaar en directeur van Priva) en prof. Gert Spaargaren van Wageningen UR.


In een levendig lagerhuisdebat, met onder andere van links naar rechtsGijs Weenink (debatacademie), Harry Kloppenburg (Fides), Timo Huges(FloraHolland), Ivo Brautigam (Bloemenbureau Holland), Meiny Prins(Priva), Mariska Foppen (Waterdrinker) en Dick Oosthoek (Rabobank)werden zeven stellingen tijdens het Horti Fair/Flynth-symposium inRijnsburg bediscussieerd.

Duurzaamheid uitdragen

'Voor een duurzame toekomst' is het thema van de Horti Fair 2009 en dat stond ook centraal tijdens het symposium, dat dit keer werd gehouden bij FloraHolland in Rijnsburg. 'Duurzaamheid is geen etiket, het is ons bestaansrecht", betoogde Meiny Prins tijdens haar op de praktijk gerichte presentatie. "Maar wat, als duurzaamheid niet betaalt?", stelde zij als vraag. Professor Gert Spaargaren, hoogleraar milieubeleid van duurzame leefstijlen en consumptiepatronen in Wageningen, gaf daar in een stevig onderbouwd betoog zijn antwoord op. "De tuinbouw moet zélf meer duurzame producten aanbieden, daarbij verhalen vertellen over de duurzame productie en met labels en certificaten gerichte informatie aan de consument verstrek-ken." Professor Sweder van Wijnbergen benaderde de problematiek vanuit een macro-economische visie en stelde dat de glastuinbouw na de huidige economisch zware periode zeer kansrijk is door de mogelijk-heden om CO2-emissie terug te dringen. "De overheid moet dan wel haar taak oppakken door een betrouwbaar beleid te voeren bij het verstrekken van groene stimuleringsmaatregelen in plaats van het huidige gezwalk", zei hij.

Verduurzaming onomkeerbaar?

Spaargaren concludeerde dat zowel op basis van de economische analyse van Van Wijnbergen, de technologische invalshoek van Prins en vanuit de optiek van milieuorganisaties en consumenten, verduur-zaming onomkeerbaar is. Maar niet alleen duurzame bedrijven zullen de huidige crisis overleven, zoals een van de stellingen luidde. Zeven panelleden waren het daarmee oneens en acht onderschreven deze stelling. "Definieer eerst maar eens wat duurzaamheid is", aldus panellid Harry Kloppenburg van Fides. Eén duurzaamheidslabel van de Nederlandse tuinbouw zag een meerderheid van tien van de in totaal vijftien panelleden ook niet zitten. Want consumenten denken bij labels in meer dimensies. Wel moet de betrouwbaarheid van labels op een hoger niveau komen en daar heeft de sector de medewerking van milieuorganisaties bij nodig, zo bleek tijdens de discussie.
Twaalf panelleden bleken het oneens met de stelling, dat de belangrijkste innovaties voor de glastuinbouw bestaan uit het terugdringen van fossiele brandstoffen. Volgens deze meerderheid zijn marktgerichte innovaties belangrijker en de vernieuwing als tuinbouwcluster, zoals ook Greenport Nederland voorstaat. "Daarom moeten we de grenzen opzoeken. Van bedrijven, sectoren en landen, want daar vindt duurzame innovatie plaats", aldus Meiny Prins.

Innovatieplatform

Voorzitter Marius Varekamp van de Horti Fair kondigde bij zijn afronding van het symposium aan, dat de innovatieve kwaliteit van de komende Horti Fair ook dit jaar indrukwekkend is. "De situatie in de tuinbouw mag ernstig zijn, maar bij de vernieuwing gaan ondernemers gerichter te werk." Ruud Pondman, die namens de directie van Flynth adviseurs en accountants het symposium opende, brak ook een lans voor duurzaamheid en innovatie. "Die dubbelslag kan de sector in deze moeilijke periode een stap vooruit helpen".

Bron: Horti Fair

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.