Certificeringen Groen Label Kas 2008 en eerste half jaar 2009

In 2008 zijn 142 bouwvergunningen voor tuinbouwkassen afgegeven; 47 bouwvergunningen behaalden het voorlopige certificaat voor Groen Label Kas (GLK). De doelstelling voor MIA Wamil (30% GLK-kassen van de nieuw gebouwde of verbouwde kassen) werd daarmee ruim behaald.In het eerste half jaar van 2009 zijn ongeveer 40 bouwvergunningen voor kassen afgegeven en de certificatie-instellingen SGS en MPS-ECAS hebben 30 kassen voorlopig gecertificeerd. Hiermee wordt de doelstelling van MIAVamil regeling voorlopig ruim gehaald (75%).

Per 1 januari 2009 publiceerde SMK een nieuwe versie van het certificatieschema Groen Label Kas (versie 8-2009). Het ambitieniveau van GLK voor 2009 is dat 5% van de nieuw te bouwen of te verbouwen kassen kan voldoen aan de eisen voor de Regeling groenprojecten en 40% aan de MIAVamil regeling.

De teelt van de voorlopig gecertificeerde kassen is in 6 gevallen extensief en in 24 gevallen intensief, met een totaal areaal van 158 ha. Voor de groenteteelt zijn 21 voorlopige certificaten uitgeschreven en voor de sierteelt 9. 60% van de voorlopig gecertificeerde bedrijven in de glastuinbouw hebben in hun nieuw- of verbouwplannen WKK's opgenomen.

Keuzemaatregelen

Binnen de criteria van Groen Label Kas hebben ondernemers in de glastuinbouw de mogelijkheid te kiezen uit zogenaamde keuzemaatregelen. Naast de verplichte basiseisen koos 80% voor de volgende keuzemaatregelen:

  • afgastemperatuur ketel
  • temperatuur- en weerintegratie op computer
  • extra lichtdoorlatendheid
  • ontsmetten drainage water
  • spuiten met een mechanisch aangedreven of automatische spuitboom
  • kasdekreiniging
Bron: SMK Nieuws


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.