Nieuwe Machinerichtlijn eind dit jaar van kracht

Elke machine die in de Europese Unie op de markt komt of in gebruik wordt genomen, moet voldoen aan essentiële veiligheids- en gezondheidseisen. Deze eisen liggen vast in de Europese richtlijn voor machines: de Machinerichtlijn. Ze zijn dus niet vrijblijvend! De eisen in de richtlijn zijn geformuleerd in de vorm van prestatie-eisen. Voor de vertaling van deze eisen in constructieve oplossingen zijn zo'n 600 Europese normen opgesteld. Voor ontwerpers en bouwers van machines, maar ook voor beheerders ervan is het belangrijk deze normen toe te passen, omdat de machine daarmee voldoet aan de wettelijke eisen.
Nieuwe Machinerichtlijn

De Machinerichtlijn 98/37/EG is op grond van praktijk ervaringen herzien. Op 29 december 2009 wordt deze Machinerichtlijn ingetrokken en geldt alleen nog de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG. Hierin is duidelijker omschreven wat precies onder deze richtlijn valt en welke eisen voor de verschillende typen machines gelden. De eisen voor niet-voltooide machines zijn bijvoorbeeld aangescherpt. Er moet onder meer een risicobeoordeling worden uitgevoerd, een technisch dossier worden aangelegd en een montagehandleiding worden meegeleverd. Ook legt de richtlijn meer nadruk op het samenstellen van machines. Combinaties worden namelijk beschouwd als nieuwe machines.

Het Nederlandse normalisatie-instituut NEN biedt in dit verband de volgende producten en diensten aan:
  • Normen: waarin de technische gegevens staan om aan de gestelde eisen uit de nieuwe Machinerichtlijn te voldoen.
  • Wegwijzer en praktijkgidsen: vertalen de normen naar de praktijk en geven u extra praktische informatie.
  • Adviespunt Machinebouw: vertaalt de norm naar een op maat gemaakt advies.
  • Cursussen: met praktijkvoorbeelden leert u hoe u de norm toepast bij uw (dagelijkse) werkzaamheden
In de folder 'De nieuwe Machinerichtlijn' staat wat de consequenties zijn voor een bedrijf en hoe het NEN kan adviseren en assisteren.

Bron: Pakblad.nl 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.