Zorgen in raad Lansingerland over verzilting gietwater voor de tuinbouw

Het voornemen van het Rijk om de Haringvlietsluizen te openen om met zout water de blauwalg te bestrijden zal, zo wordt gevreesd, catastrofale gevolgen hebben voor de tuinbouw. De gemeenteraad bepleit onderzoek naar alternatieve bestrijdingsmethoden. Op verzoek van VVD en CDA wisselde de commissie Wonen en Werken vorige week van gedachten over de plannen om de blauwalg in de binnenwateren te bestrijden door zout water toe te laten in het Haringvliet, het zogenaamde Kierbesluit. De beide fracties vrezen schade voor de tuinbouw door verzilting van het gietwater.

Opening van de Haringvlietsluizen zal verzilting van het Volkerak tot gevolg hebben. En daar komt het water voor de polder van Berkel vandaan. De VVD stelde, gesteund door het CDA, voor om meer aandacht te geven aan de mogelijkheid van toepassing van andere bestrijdingsmethoden en vroeg de andere fracties om actie te ondernemen in de richting van de Tweede Kamer en Provinciale Staten.

LTO Noord en Glaskracht hebben, aldus wethouder Jan den Uil (CU), die zijn afwezige collega De Rijke verving, zich inmiddels in deze discussie gemengd en willen zich met het Hoogheemraadschap Delfland tot de minister wenden om aan te geven dat het Kierbesluit geen goed besluit is. Verzilting van de reservoirs voor gietwater zal de sector op hoge kosten jagen.

PvdA’er Braak stelde voor dat het college een uniforme brief aanlevert, die de raadsfracties naar hun geestverwante Kamerfracties kunnen doorleiden, en waarin andere oplossingen worden bepleit. Den Uil zegde toe hierover met zijn collega De Rijke te zullen overleggen.

Bron: Heraut

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.