Exporteurs zwaar getroffen door inklaringsproblemen Moskou

Tholen - Sinds een aantal weken ondervinden AGF-exporteurs problemen bij de Russische douane. Vrachtwagens met verse producten staan dagen, soms wekenlang te wachten voor hun producten worden ingeklaard. Vooral de mixauto's worden uitvoerig gecontroleerd of zelf geweigerd bij de terminals in Moskou. De producten arriveren te laat of niet bij de leverancier waardoor veel verse groenten en fruit bederven. De producten worden weggegooid of gaan naar de verwerkende industrie dat de exporteurs enorm veel geld kost.

Een handelaar die al twee weken zes auto's heeft staan wachten meldt al een schade van 85.000 euro. "Ondanks dat alles naar Rusland free-on-truck wordt verhandeld draaien wij voor de kosten op." Een reden voor de inklaringsproblemen kan niet worden gegeven. De Russen melden dat er strenger gecontroleerd moet worden, maar het waarom levert alleen maar vraagtekens op. Volgens de handel is het vooral een politiek spel en wordt het de Hollanders maar ook ander Europese exporteurs erg moeilijk gemaakt. "Rusland stelt steeds strengere eisen. Wij voeren onze producten volgens de gestelde regels aan, naar wens van de klant en alleen groenten en fruit van topkwaliteit en dan nog ondervinden wij problemen."

De exporteurs hebben zelf totaal geen invloed op wat er gaande is in Rusland. Tussenpersonen bepalen bij welke terminal en voor welk bedrag de producten ingeklaard worden. "Soms blijkt een terminal te zijn gesloten en dan sluit je vervolgens achter nog honderd wachtende auto's aan." Volgens de handel moet het probleem hogerop aangekaart worden. "Hierbij is ingrijpen van de Nederlandse overheid van belang."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.