
NVC Actualiteitencollege De Toekomst van de Verpakkingenbelasting dat op 14 september door BDO CampsObers Belastingadviseurs gegeven werd.
BDO presenteerde het hoe en waarom van de verpakkingenbelasting aan een groep ondernemers en organisaties. Het doel van de verpakkingenbelasting is het reduceren van afval op een milieuvriendelijke wijze. Een deel van de belastinginkomsten gaat naar de schatkist van het rijk. Van alle inkomsten van de belasting gaat 115 miljoen naar milieudoeleinden, waarvan niet geheel duidelijk is hoe en aan wie dit verdeeld wordt, en de overige 250 miljoen is voor de schatkist. In hoeverre past deze regeling dan nog binnen het 'vergroeningsbeleid' van het kabinet? De ondernemers zijn het erover eens dat het heffen van belasting op verpakkingen naar buiten toe wel mooi klinkt, maar het uiteindelijk toch vooral om het spekken van de het rijk gaat.
Nog steeds blijkt er verwarring te zijn over wat een verpakking is. Er moet belasting betaald worden als de verpakking een product bevat, echter met uitzondering van bepaalde logistieke hulpmiddelen zoals pallets en bigbags. De producent of importeur die het verpakte product voor het eerst ter beschikking stelt in Nederland is degene die belasting is verschuldigd, mits het product in Nederland blijft. Tevens geldt dat producten die worden hergebruikt slechts één keer belast worden. "Om onze motoren te vervoeren hebben we zelf een duurzaam ijzeren rek gemaakt dat hergebruikt wordt, maar deze is niet opgenomen in de lijst van logistieke middelen en dus zijn we belasting verschuldigd", vertelt de heer Dewever van Yamaha Motor Europe. Volgens de adviseurs zou er in dit geval wel gekeken moeten worden of een individuele afspraak gemaakt kan worden met de belastingdienst.
Waar de organisaties en ondernemers het allemaal over eens zijn is de grote administratieve rompslomp die de verpakkingenbelasting met zich meebrengt. Uit een onderzoek van het MKB blijkt dat ondernemers 15% van de opbrengst kwijt zijn aan belastingadministratie en dan zou slechts 5% moeten zijn. "Dat we belasting moeten betalen is niet erg maar de tijd die we kwijt zijn aan de administratie ervan is het probleem", zegt een ondernemer. Er is veel onduidelijk over de wijze waarop de administratie bij moet worden gehouden en men is veel tijd kwijt aan het wegen van de verschillende verpakkingen. Oplossing? "Gooi de BTW omhoog dan betalen we wat meer maar dan hebben wij de administratielasten niet meer", aldus de ondernemers. De heer Ouwehand van Van der Windt Verpakkingen verwacht wel dat de administratielasten na een paar jaar wel minder zullen worden. "Op den duur heb je alles gewogen en weet je meer en dan ben je vanzelf minder tijd kwijt aan de administratie", aldus Ouwehand.
Vanaf 2008 is het mogelijk brancheafspraken te maken. Voor de groenten- en fruitsector geldt dat gemiddeld 75% van de producten weer uitgevoerd wordt. Ter voorkoming dat de importeur eerst belasting betaalt en de tussenhandelaar, die het product weer uitvoert, de belasting weer terugvraagt is er een speciale regeling getroffen. Dit geldt ook voor andere sectoren zoals papierhandel en oliehandel. Men verwacht dat in de toekomst meer brancheafspraken worden gemaakt ter vereenvoudiging van de administratie.
Tot slot geldt voor 2010 dat de belastingheffing zal blijven bestaan maar wel makkelijker wordt doordat administratieve rompslomp afneemt. Door de brancheafspraken die in de toekomst alleen maar meer zullen worden gemaakt wordt de administratie ook vereenvoudigd. Echter zou een hogere BTW-heffing wel álles versimpelen.