Minister Verburg:

"Goede hoop op snelle kredietregeling tuinders"

Eind volgende week geeft minister Gerda Verburg duidelijkheid over de regeling die glastuinbouwbedrijven 'de winter door moet helpen'. Dat beloofde de minister in een debat met de Tweede Kamer. Ook gaat zij er voor zorgen dat, zodra goedkeuring van Brussel is ontvangen voor de regeling, tuinders er direct gebruik van kunnen maken.

De Tweede Kamer riep de minister donderdag 10 september op het matje om uitleg te komen geven hoe het met een kredietregeling voor de glastuinbouw staat. VVD-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhof vroeg de minister met name uitleg waarom Brussel om toestemming wordt gevraagd. Daarmee gaat tijd verloren. De VVD'er wees ook op regelingen in Duitsland en Frankrijk, waar niet op goedkeuring is gewacht.

Drama

Verburg legde uit dat zij zo snel als het kan een regeling voor liquiditeits-overbrugging wil treffen. Maar wel zorgvuldig. Een daarbij past goedkeuring uit Brussel. Verburg wees op haar beurt op boetes die lidstaten krijgen voor regelingen die achteraf bezien toch niet deugen. Volgens Verburg ontstaat dan een situatie dat tuinders uitbetaalde steun weer terug moeten gaan betalen. "Dat drama wil ik niet meemaken."

Direct

Verburg beloofde de kamer eind volgende week duidelijkheid te zullen geven over de inhoud van de regeling - zij sprak consequent over een liquiditeitsoverbrugging - en hoe Brussel op het plan reageert. De regeling is nog niet rond, benadrukte zij, maar wel vergevorderd. De minister zei er goede hoop op te hebben dat er een regeling uitrolt die biedt waar de sector om vraagt.

Op aandrang van SGP-Kamerlid Bas van der Vlies beloofde zij ook er voor te zorgen dat tuinders zo snel als kan gebruik kunnen gaan maken van de regeling. "Want we mogen het moment niet laten verlopen". Maar voorwaarde is wel dat zwart op wit staat dat Brussel instemt.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.